Сателит откри нови колонии с пингвини на Антарктика

Сателит откри нови колонии с пингвини на Антарктика Снимка: Unsplash.com

Леденият континент може да се окаже с около 5 до 10% по-голяма популация на императорски пингвини, отколкото сме предполагали.
Открити са още 11 нови колонии от застрашения вид птици с помощта на сателита Copernicus Sentinel-2, използван от Европейската комисия за мониторинг на климата и качеството на въздуха. Така общият им брой става 61.

Въпреки добрата новина учените са скептични за бъдещето на вида, тъй като новоткритите колонии са с малка популация и населяват крайбрежните части на континента, където ледовете се топят най-скоростно.

Императорският пингвин е категоризиран като почти застрашен вид от изчезване (NT) според Международен съюз за опазване на природата и природните ресурси (IUCN). Ледът е основната среда за размножаване на птиците, а ледовете на Антарктика са най-силно засегнати от глобалното затопляне.

Западните брегове на Антарктика се затоплят 10 пъти по-бързо от всички останали части на света с покачване на средната годишна температура с по 3 °C. Според изследвания от 2009 г. и 2014 г., ако няма намеса от страна на човечеството, императорският пингвин ще се бори за оцеляването си към края на века.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: