Французите вече няма да плащат такса за общественото радио и телевизия

Французите вече няма да плащат такса за общественото радио и телевизия Снимка: telegraph.co.uk

Сенатът одобри предизборното обещание на Еманюел Макрон, целящо да облекчи разходите на домакинствата.

Колкото и да е странно, възраженията срещу антикризисната мярка дойдоха от левицата. Нейните представители изразиха „сериозни опасения” за бъдещето на обществените медии и най-вече – за независимостта им, след като ще бъдат финансирани от държавата.

Новината се коментира широко в европейските медии, предизвиквайки особен интерес в Обединеното кралство, където таксата е £ 159 годишно – малко над € 190. Известен британски блогър дори нарече коментара си в YouTube „Дори Макрон го направи”.

Някои представители от дясно също призоваха към по-широко обществено обсъждане на въпроса, твърдейки, че дискусиите по темата в Сената са били „лоши”, съобщава The Guardian.

Френската „такса телевизор” е € 138 годишно и се плаща от близо 27 милиона домакинства, като по този начин се генерира бюджетът на двете обществени медии в размер около € 3.7 милиарда. Отмяната на тази такса ще се компенсира с „равностойна част от ДДС”, заяви министърът на културата Рима Абдул Малак. Същевеменно тя съобщи, че министерството изготвя „пътна карта” за бъдещето на обществените електронни медии.

Сенатори от няколко партии и от ляво, и от дясно, атакуваха закона, заради „липса на конкретна стратегия” за финансовото обезпечаване на обществените медии в дългосрочен план. Повечето от тях са съгласни, че лицензионна такса на базата на притежанието на телевизор е „отживелица” и са убедени, че „на французите няма да им липсва”. 

Но според критиците, законопроектът е прибързан и недобре подготвен.

Сенатор от дясната партия Les Républicains го нарече „демагогия на един президент, който искаше да бъде преизбран, предлагайки нещо много популярно – отмяна на отдавна износен и несправедлив данък, който никой вече не иска”. В тази връзка сенаторът призова за много повече работа по бъдещите механизми за финансиране на обществените електронни медии. 

Сенаторите социалисти са на мнение, че в общество с такава голяма концентрация на частни канали и чуждестранни платформи „обществените електронни медии тябва да засилят дейността си”. Според тях решението на президента Макрон, респ. на Сената, е реверанс към славата на обществените медии и същевременно – условие за отслабването им.

Очевидно, дори при данъчни облекчения французите могат да бъдат недоволни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: