Еманюел Макрон призова за нов тип европейско обединение

Еманюел Макрон призова за нов тип европейско обединение Снимка: teletrader.com

Френският президент за пореден път повдигна темата за реорганизация на ЕС, особено предвид кандидатурата на Украйна за членство в Евросъюза.

От трибуната на Европейския парламент в Страсбург, във вчерашния заключителен ден на Конференцията за бъдещето на Европа, Еманюел Макрон призова за създаването на „нова организация на европейската политическа общност”. По думите му, една такава организация би приветствала Украйна в редиците си. „Благодарение на своята борба и мъжество Украйна вече е ключов член на нашия съюз”, заяви президентът на Франция.

По думите му, подходът към единството на Европа трябва да се преразгледа, в противен случай приемането на Украйна в ЕС може да се проточи неприемливо дълго. Макрон всъщност директно разкритикува настоящите консервативни правила за встъпване в Евросъюза и заложи идеята за преразглеждането им, предвид напълно променената международна обстановка и европейската сигурност

„Всички прекрасно разбираме, че процесът на присъединяване отнема години – а честно казано, може и десетилетия. Такава е реалността, ако разбира се, не решим да смекчим стандартите за кандидатите. И ако не преразгледаме подхода си към единството на Европа”, цитира думите на Макрон ВВС.

Вчера Украйна предада на Европейската комисия втората част от анкетата за одобряването ѝ като кандидат за присъединяване към най-големия политически блок в света. Украйна подаде заявление за членство в Европейския съюз почти веднага след началото на руската въоръжена инвазия. На 18 април украинският президент Володимир Зеленски предаде първата част от документацията. 

Европейската комисия ще предостави отговора си през юни. Дори да бъде утвърден статута ѝ на страна кандидат, при настоящите условия за членство в Европейския съюз Украйна ще трябва сериозно да поработи по множество критерии и да получи одобрението на всички 27 страни-членки на Европейския съюз, с население от над 450 милиона души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: