Депутатите обсъждат данъчни облекчения при ремонт на жилище

Депутатите обсъждат данъчни облекчения при ремонт на жилище Снимка: flickr.com

Облекчението може да се използва само за извършен труд за подобрения или ремонт на жилище от българска компания.

Да се използва данъчно облекчение при ремонт или подобрение на жилище е една от промените в данъчното законодателство за догодина, които ще бъдат обсъдени от ресорната парламентарна комисия на първо четене, съобщи БНР.

Предвижда се промяна в Закона за доходите на физическите лица, според която може да се приспаднат до 2000 лева от данъчната основа, ако имаме касова бележка или фактура за извършена ремонтна дейност в имот, който е собственост или съсобственост. Във втория случай всички съсобственици имат право на облекчение, но общата сума не трябва да надхвърля горепосочената.

Новото облекчение важи само за плащането на труд, и то извършен от българска бригада, а целта е изсветляване на сектора.

С друга промяна се изпълнява обещаната на бизнеса отмяна на обвързването на софтуера за управление на продажбите със системите на приходната агенция.

Преди това бюджетната комисия в парламента ще обсъди и промените в Закона за публичните финанси, с които се разрешава увеличаване на дефицита над 2% от брутния вътрешен продукт в условия на кризи, каквато е пандемията от COVID-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: