Намалените доставки на газ застрашават немската хартиена промишленост

Намалените доставки на газ застрашават немската хартиена промишленост Снимка: krishijagran.com

Това поставя под риск много отрасли – вестници, картони, опаковки, в т.ч. за лекарства и дори тоалетна хартия.

Това сподели в интервя за Die Zeit Юрген Шалер, ръководител на Асоциацията на производителите на хартия в Бавария. Той призна, че много се страхува от пълно спиране на доставките на газ по „Северен поток“, но в същото време вярва, че Русия няма стигне дотам, а по-скоро умишлено „си играе” с Европа. Същевременно Шалер казва, че ограничените газови доставки ще засегнат обичайния живот на много германци.

Според него природният газ е едно от основните условия за успешната работа на предприятията от хартиената индустрия. Горивото се използва за бързо изсушаване на хартиените смеси и за бързо загряване с пара на картонените макари и хартиените бобини. Технологията се прилага от дълго време и просто не е възможно бързо да се премине към алтернативни източници на топлина. 

Освен това индустрията е въвела сравнително наскоро природния газ във всичките си дейности, откликвайки на призивите на правителството да се откаже от по-замърсяващите източници на енергия като нефт и въглища в полза на по-евтиния и по-чист газ.

В същото време няма план в случай на пълно спиране на газа за индустрията, признава Шалер. Той отбелязва, че производителите не са запознати с плановете на федералното правителство за намаляване на потреблението на газ, а и няма подобни директиви от страна на властите. 

Въпреки това Шалер очаква потреблението да бъде намалено, а с него и производството. Но ако нормалните обеми природен газ се свият с до 30%,  той казва че неговата компания например ще трябва временно да спре дейността си, което ще предизвика сериозни проблеми и за бизнеса, и за служителите. 

„Много хора в моята компания вече са много притеснени и не мога да ги виня. Ако можем да управляваме само 50-60% от капацитета си, тогава бизнесът става нерентабилен“, обяснява Шалер.

Руските власти продължават да твърдят, че не могат да увеличат доставките на газ за Европа поради технически затруднения, причинени от западните санкции. Според Bloomberg обаче, целта на Москва е да промени позициите на Европа към войната в Украйна и да се освободи от наложените санкции. От днес „Северен поток” 1 работи с до 20% от проектния си капацитет, намалявайки договорените количества до 35 милиона куб. м. природен газ на ден. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: