Опитва ли се Русия да предизвика паника в Европа, ограничавайки доставките на газ

Опитва ли се Русия да предизвика паника в Европа, ограничавайки доставките на газ Снимка: aljazeera.com

Днес ЕС провежда извънредна енергийна среща на върха.

Газпром предупреди, че ще намали доставките на газ за Германия през газопровода "Северен поток 1" до 33 милиона кубични метра от 27 юли. Като причина енергийният гигант посочи "техническото състояние" на газов турбинен двигател, както и други проблеми, възникнали в процеса на годишната поддръжка на Северен поток 1, съобщава express.co.uk.

В изявлението на компанията се казва: „Газпром спира работата на турбинен двигател Seimens на Компресорна станция Портовая, като дневният капацитет на станцията от 07:00 московско време на 27 юли ще бъде 33 милиона кубични метра на ден."

Това е 20% спад на доставките, след десетдневното им спиране за годишна поддръжка на газопровода. Русия твърди, че от нейна страна не се изисква нищо за привеждане на въпросната турбина на Siemens Energy в действие, но посочва, че все още не е получила необходимата документация от Siemens, която да удостовери, че турбината ще бъде освободена от санкциите на ЕС и Канада, за да може да се върне в компресорната станция Портовая.

Газпром направи подобен ход и миналия месец, с подобно обяснение, хвърляйки Германия в готовност за режим на потреблението. Въпреки, че страната е най-тежко засегната – заради най-голямата си зависимост от руските енергийни доставки, тя далеч не е единствената, изправена пред подобни проблеми. 

Реално по-голямата част от ЕС усеща ефектите от натиска на Москва, която нарушава договорите си за доставка с формални поводи, стремейки се да принуди "Запада" да вдигне санкциите си. В ход са многопосочни преговори за алтернативни доставки на природен газ, както и призиви за пестеливо използване на енергийните ресурси, макар че предложението на ЕС за 15% свиване на потреблението не получи одобрението на много страни членки, разтревожени от перспективата на наближаващата зима. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: