Борис Джонсън със стъпки „две напред – една назад” (обновена)

Борис Джонсън със стъпки „две напред – една назад” (обновена) Снимка: ВВС

Настоящият британски премиер ще се оттегли днес като лидер на Консервативната партия, но ще остане на премиерския си пост до есента

Това съобщава ВВС, след нови министерски оставки тази сутрин, с които общият брой на оттеглилите се от правителството надхвърли 50 души, включително „сигурни” поддръжници на Джонсън като новоназначения министър на образованието Майкъл Донелан и министърът на Северна Ирландия Брандън Луис. 

Два дни след като беше назначен за канцлер на мястото на Руши Сунак, и Надхим Захауи заяви тази сутрин на Джонсън, че трябва "да си отиде сега". Същата препоръка отправи към министър-председателя и вярната му до вчера Прити Пател, министър на вътрешните работи.

Сред малкото безусловни поддръжници на Борис Джонсън остава външния министър на Обединеното кралство Лиз Тръс.

Засега решението на Джонсън и съпъртийците му е той да запази премиерския си пост до есента, или докато бъде избран нов партиен лидер на консерваторите. 

Междувременно, ВВС събра първите коментари на световните лидери за новината. Говорителят на Кремъл заяви, че г-н Джонсън "наистина не ни харесва, но и ние също". Дмитрий Песков каза още, че се надява в управлението на Обединеното кралство да дойдат "по-професионални хора" които да могат "да вземат решения чрез диалог".

Украинският президент Володимир Зеленски, който от началото на войната изгради близки отношения с Борис Джонсън, все още не е коментирал публично новините от Лондон, но неговият съветник Михайло Подоляк изрази в Twitter благодарността си, че е „пристигнал първи в Киев, въпреки ракетните атаки“ и винаги е бил "в челните редици на подкрепата“ за Украйна.

Бившият координатор на Европейския парламент за Брезкит Гай Верхофстад беше по-остър. Той каза, че управлението на г-н Джонсън завършва "позорно, точно както неговия приятел Доналд Тръмп" и за пореден път изрази убеждението си, че „Отношенията между ЕС и Обединеното кралство пострадаха значително от избора на Джонсън за Брекзит“.

Мишел Барние, бивш главен преговарящ на Европейския съюз, каза, че напускането на г-н Джонсън „отваря нова страница в отношенията с Обединеното кралство” и се надява тя да бъде – „по-конструктивна, по-приятелска, по-уважителна към поетите ангажименти, по-специално по отношение на мира и стабилността в Северна Ирландия“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: