Около Борис Джонсън става още по-горещо (обновена)

Около Борис Джонсън става още по-горещо (обновена) Снимка: hotsr.com

Само ден след като финансовия и здравния министър обявиха решението си да се оттеглят от правителството, оставките продължават да валят, призовавайки премиера да направи същото.

За да изясни ситуацията, ВВС дори излезе със справка "Кой напуска и кой остава". Кеми Баденоч, Нийл О’Брайън, Алекс Бъргхарт, Лий Роули и Джулия Лопес подписаха съвместно писмо, в което се казва, че премиерът трябва да се оттегли. Към тях се присъедини Мимс Дейвис, съобщи The Independent. Според ВВС се оттеглят още Уил Куинс, Алекс Чалк, Робин Уокър, Джон Глен, Виктория Аткинс, Джо Чърчил, Стюърт Андрю и Рейчъл Маклийн.

Мненията на висшите правителствени фигури се концентрират около позицията на бившия вече здравен министър Саджид Джавид, който каза, че през последните месеци е било невъзможно да се задържи „на опънатото въже между лоялност и почтеност”.

Борис Джонсън се противопостави на призивите да подаде оставка, въпреки острите атаки и намалялата подкрепа от съпартийците му.  Премиерът заяви пред депутатите, че „колосалната отговорност“, която му е била дадена през 2019 г., означава, че трябва да продължи, въпреки „трудните обстоятелства“.

С последните оттеглили се, плюс министерските помощници, парламентарните секретари, асистенти и съветници, оставките стават близо 30. Трусът започна със сензационното напускане на финансовия министър Риши Сунак и министъра на здравеопазването Саджид Джавид, които се оттеглиха от кабинета вчера в късния следобед. 

Сега министър-председателят е изправен пред тежка битка, докато все по-голям брой от консерваторите настояват за незабавни промени в т.нар. правила от 1922 г., според които министър-председателят не може да бъде изправян пред нов вот на недоверие, в рамките на една година от последния такъв. 

Но все по-голям брой депутати от торите настояват за незабавна промяна на тези правила, за да принудят Джонсън да напусне поста. Така че, времето, след което Борис Джонсън може да се изправи пред нов вот на недоверие, може да бъде съкратено драстично, ако висши представители на консерваторите подкрепят промяната на правилата на спешно заседание в днешния късен следобед. 

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър упражни остроумието си,  като нарече създалата се сиутация „първият случай в историята, когато потъващият кораб напуска плъховете”. 

Междувременно, делегация от министри също се готви да посъветва тази вечер Борис Джонсън да се оттегли, след като депутати от всички крила на Консервативната партия публично заявяват, че премиерът е загубил доверието им, съобщи The Independent. Премиерът посрещна новината с изявлението, че „няма да се впуска в коментари на текущи политически събития“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: