Решенията на британския премиер могат да са причина за трусове в собствената му управляваща партия

Решенията на британския премиер могат да са причина за трусове в собствената му управляваща партия Снимка: wikimedia.org

Във вторник британският министър-председател Борис Джонсън ще направи годишното си изявление пред Консервативната партия, на която той е лидер. Това ще се случи чрез видеоконференция заради пандемията от коронавирус.

Конференцията ще се проведе под знака на все по-чести критики, които се отправят срещу Джонсън и начина му на управление на страната в периода на сериозна икономическа и здравна криза. Основните критици на британския премиер са депутати и висши служебни лица. Действията на Борис Джонсън доведоха и до спад в подкрепата за него от собствената му Консервативна партия.

Риши Сунак, който е министър на финансите на Великобритания, е оценяван от членовете на Консервативната партия като най-добре представящия се член на настоящото британско правителство. Това става ясно от проучване,  което е публикувано през изминалия уикенд, докато премиерът Джонсън е класиран като предпоследен по рейтинг.

В своята реч пред членовете на Консервативната партия в понеделник Сунак заяви, че повишаването на данъците, макар и отложено заради пандемията от коронавируса, ще е необходимо в бъдеще, за да може да се балансира ефективно бюджетът на страната.

Имаме отговорност пред бъдещите поколения да оставим страната в добро финансово състояние. Никога не съм твърдял, че има лесено и „евтино" решение на задаващите се проблеми. Ще ни се налага да вземаме трудни решения все по-често", заяви финансовият министър на Обединеното кралство.

Според проучване опозиционната Лейбъристка патия, водена от Кийр Стармър, би имала по-голяма подкрепа на изборите за пръв път, откакто Борис Джонсън стана министър-председател на Великобритания през лятото на 2019 г.

Британската икономика, която отбеляза сериозно подобрение през юни и юли, е изправена пред опасността да претърпи удвояване на безработицата за периода до края на календарната година. Това се дължи и на спирането на програмите на правителството за подпомагане на бизнеса и за запазване на работни места.

В създалата се ситуация Борис Джонсън ще трябва да убеди членовете на собствената си партия, че той е лидерът и е точният човек, който може да изведе Великобритания успешно от кризата с коронавируса, както и от Брекзит, който ще стане факт на 1 януари 2021 г.

Задачата му няма да бъде никак лесна поради внезапните и противоречиви решения, които правителството взема в борбата с пандемията, както и скорошните технически проблеми при пускането в употреба на националното приложение за тестване и проследяване на COVID-19.

Депутатите от партията на Джонсън изразиха недоволство, че решения относно ограничаване на основни права и свободи на гражданите са били вземани едностранно от правителството, без консултации и обсъждания в британския парламент.

Междувременно част от британските депутати от Консервативната партия с увереност гледат на Риши Сунак като на потенциален нов лидер на управляващата към настоящия момент партия във Великобритания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: