Срив на руския фондов пазар

Срив на руския фондов пазар Снимка: choice.npr.org

„Лидер” в хаоса, настъпил вчера на Московската фондова борса, беше държавният „Газпром”, чиито акционери неочаквано решиха да откажат да изплащат рекордни дивиденти.

Това доведе до спад в котировките на акциите на компанията с над 30%. На второ място се нареди държавният холдинг VK (предишния Mail.ru), чиито акции паднаха с 8,19%. „Челната тройка” допълни държавната петролна компания „Роснефт” с поевтиняване на акциите с 5,92%, следвана от OZON (-5,75%), Yandex (-5,2%), Polymetal (-5%) и Tinkoff (-4,31%). Акциите на Сбербанк също са под натиск заради решението да не се изплащат дивиденти за 2021 г., като котировките на най-голямата руска банка паднаха с 3,76%.

Цифрите показват най-силния еднодневен спад след инвазията на Русия в Украйна. Перспективите не са оптимистични, тъй като се очаква и „Роснефт” да обяви решение за неизплащане на дивиденти.

На този фон се сриват рекордно и доходите на руснаците, включително – пенсиите, както се вижда от проучването "Социално-икономическо положение в Русия" на Росстат, което агенцията публикува късно в сряда вечерта.

Според резултатите за януари - май 2022 г., реалната заплата на руснаците е паднала със 7,2%, което е рекорд за последните 7 години. За същия период номинално заплатите са повишени с 9.4%, което свидетелства за реалното високо ниво на инфлация в страната. Пенсиите на руснаците показват подобна динамика, като на годишна база са паднали с 8,2%, докато номинално са били увеличени със 7,5%. Според Росстат през април инфлацията в годишно изражение се е ускорила до 17,83%. 

Руските власти редовно индексират пенсиите и социалните помощи, но по правило това само наваксва вече регистрирания ръст на инфлацията. Освен това индексацията за 2022 г. е проведена под нивото на инфлацията.

Поради влошаващата се икономическа ситуация в Русия властите се опитват да загладят максимално негативния ефект от икономическата статистика, заради което Росстат публикува данните си късно през нощта, надявайки се на по-малка аудитория. Президентската администрация изисква от контролираните медии „да се фокусират върху положителното“ и да игнорират негативните данни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: