Испанските курорти се борят с алкохолния туризъм

Испанските курорти се борят с алкохолния туризъм Снимка: deephouseamsterdam.com

Не е тайна, че огромно множество от летуващите в Испания потеглят за популярните купонджийски дестинации с идеята да превърнат почивката си в безкраен алкохолен празник – обикновено с вандалски последствия.

Затова от 2020 г. на Балеарските острови например, се въвеждат редица мерки, целящи да ограничат обслужването за туристи, злоупотребили с алкохол и да насърчат гостите с нормално цивилизовано поведение. 

Проблемът е толкова тежък, че с него се занимават и местните власти, посочва Euronews. Откривайки курортния сезон, президентът на автономната област Франсина Арменгол заяви, че жителите на Балеарските острови нито желаят, нито заслужават алкохолен туризъм.

Някои от най-популярните парти-квартали на Майорка дори са предприели мерки „по спешност”, тъй като ваканционният сезон едва започва, а курортът вече се е нагледал на тежко опиянени туристически тълпи. Затова собствениците на заведения се обединиха около въвеждането на ограничителен дрескод, който посетителите трябва да спазват, ако искат да влязат в определени барове и ресторанти.

Списъкът със забранени дрехи включва бански костюми, футболни фанелки и всякакви аксесоари от облеклото, закупени от улични търговци, например - шапка с чадър. Мъже без ризи също не се допускат в заведенията. И ако през деня персоналът им проявява известна толерантност, нощем забраната се спазва с цялата ѝ строгост. 

В Ибиса се предприемат и други мерки – ограничава се сервирането и покупката на алкохол, отменят се популярните обиколки "от бар в бар", от туристическата програма отпадат и още ред гуляйджийски развлечения, обещаващи тежко пиянство. Тъй като любителите на алкохола "загравят" още по пътя към острова, много авиокомпании вече не сервират спиртни напитки на полетите си до Ибиса.

Но от туристическия бизнес се съмняват, че усилията на властите и съсловните сдружения ще имат някакъв резултат. Защото ако мерките действат в хотелите и по-класните ресторанти, на улицата проблемът се задълбочава. Любителите на алкохола са изобретателни и гъвкави. 

Най-опасни – а и нерентабилни - са големите групи, които определено идват с цел да се удавят в алкохол. Те резервират само няколко нощувки и според търговците, харчат малко - средно по около € 40 на ден, обикновено за алкохол и бира - и пият просто на улицата.

От хотелите им се оплакват, че когато се връщат в ранните часове на деня, този вид туристи са толкова пияни, че не могат да ходят и често нощуват на тротоара – където дрескодът така или иначе нито ще им помогне, нито ще им попречи. 

Местните жители са особено подразнени от факта, че в по-тежки случаи, след намесата на полицията често се установява, че прекалилите с алкохол са образцови граждани на постоянното си местожителство, но тръгвайки към испанските курорти изглежда оставят в къщи всякакво благоприличие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: