Нови перовскитни слънчеви панели могат служат 30 години

Нови перовскитни слънчеви панели могат служат 30 години Снимка: newatlas.com

Това ще направи производството на слънчевите панели по-евтино и по-лесно

Перовскитът може да се превърне в основен материал за слънчевите панели, но преди това той трябва да преодолее проблема с дълготрайността. Инженери от Принстън представиха нов дизайн на перовскитова слънчева клетка, която, както показват тестовете, може да работи до 30 години в реални условия.

За това съобщава New Atlas.

Силицият е основен материал за слънчевите клетки от десетилетия, но перовскитите бързо набират скорост през последните години. Те се доближават по ефективност до силиция, но в същото време са по-евтини за производство, по-леки и по-гъвкави.

Проблемът обаче е, че перовскитите не са много стабилни и са склонни да се разрушават под въздействието на околната среда. В новото изследване екипът от Принстън решава проблема със стабилността, като добавя ултратънък запечатващ слой между светлопоглъщащия слой перовскит и слоя, носещ заряд. Този запечатващ слой с дебелина само няколко атома, е изработен от въглероден дисулфид, олово, йод и хлор и предпазва устройството от изгаряне в продължение на няколко седмици.

Според изчисления на екипа, перовскитните слънчеви панели, произведени с помощта на този запечатващ слой, могат да издържат до 30 години на открито.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: