Какво крие швейцарската банкова тайна

Какво крие швейцарската банкова тайна Снимка: pymnts.com

Смята се, че швейцарските банки държат до $ 213 милиарда руски капитал, повечето в двете най-големи финансови институции UBS и Credit Suisse.

Но в „сезона на санкциите” швейцарското банково законодателство все по-често става обект на критики, особено в наказателната му част, която предвижда глоби и затвор за журналисти, разследващи съмнителни вложения, коментира swissinfo.ch. 

Какво всъщност крие банковата тайна в Швейцария, попита и британско-американският финансист Бил Браудър, след като не получи ясен отговор дали. швейцарската прокуратура ще възобнови разследване по дело за пране на пари, свързано с неясните обстоятелства около смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски

През 2009 г. юристът е по следите на данъчна измама за над $ 230 милиона, засегнала инвестиционния фонд на Бил Браудър Hermitage Capital Management, активен играч на руската фондова борса. Браудър има успешен бизнес в Русия, докато не става неудобен, разкривайки мащабна схема за корупция и данъчни измами, свързана с „високите етажи” на властта. Обявен е за заплаха за националната сигурност, екстрадиран е и му е отказан достъп до Руската федерация. 

Браудър търси правата си чрез своя адвокат Сергей Магнитски, който събирайки доказателства, е арестуван и малко след това умира в болницата на следствения арест. Смъртта му става повод Конгресът на САЩ да приеме т.нар. „Закон Магнитски”, насочен срещу нарушаването на човешките права и корупцията.

След жалба на Браудър през 2011 г. швейцарската прокуратура започва разследване за „чудовищното пране на пари”, които постъпват от Русия в швейцарските банки. Но миналата година случаят е прекратен и на Русия са върнати голяма част от парите, замразени по време на разследването. Сега Браудър настоява следствените действия да се възобновятПред швейцарската обществена телевизия RTS той заяви, че швейцарските власти трябва да решат как да докажат, че „Русия не държи Швейцария в джоба си“.

Хелзинкската комисия на САЩ изслуша Бил Браудър и отчитайки текущи данни за дейността на швейцарските банки, в началото на май излезе с позицията, че „Швейцария използва законите си за секретност, за да скрие и защити печалбите си от престъпленията на Русия“. Швейцарското правителство отхвърли обвиненията "с най-строги думи", а в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен швейцарският президент Игнацио Касис поиска правителството на САЩ "незабавно да коригира това подвеждащо впечатление". 

Швейцарското банково лоби се ограничи с коментара, че ефективността на едни санкции не се измерва само с количеството замразени капитали, а новият главен прокурор на страната Стефан Блетлер се опита да отклони искането на Браудър с „юридически” аргумент в стил „Да забравим миналото, да гледаме напред”.

Пред RTS швейцарската прокуратура поясни, че по случая Магнитски не би могла да установи престъпление без съдействието на руските власти, каквото разбира се, няма. Препоръката на магистратите е парламентът да промени швейцарското законодателство за борба с прането на пари. Швейцария подкрепя санкциите на ЕС, САЩ, Великобритания и други държави срещу Русия, но само през последния месец е освободила $ 6.3 милиона „замразени” руски капитали.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: