Как губим силата си: 13 фактора за изтичане на енергията ни

Как губим силата си: 13 фактора за изтичане на енергията ни Снимка: dreamstime.com

Помислете си какво "изяжда" вашия енергиен ресурс

Замисляли ли сте се как губим жизнената си енергия? Къде я насочваме? За какво я използваме? Усещайки енергиен дефицит, трябва да преразгледаме своето поведение и отношенията си с околните. Тогава ще бъде възможно да възстановим  баланса на жизнените ни сили.

Ето списък с евентуалните причини за изтичане на жизнена енергия. Помислете какво "изяжда" вашия ресурс.

1. Клюки, оплаквания, обсъждания.

Когато усърдно се опитват да ви вкарат в празен разговор, в обсъждане на някой човек, в клюки, вие губите енергията си. След такъв разговор субектът, участващ във всичко това, се чувства уморен, опустошен.

2. Участие в чуждите ситуации, негативни събития

Неумението да защитите личното си пространство от външна намеса, да съхраните вътрешното си равновесие се отразява на емоционалното състояние и влияе негативно на енергийния ви потенциал.

3. Прекалено фокусиране и зацикляне върху даден проблем

Грешим, когато смятаме, че ако мислим за даден проблем, отговорът със сигурност ще бъде намерен. В действителност подобни разсъждения още повече ни потапят в проблема, засилват преживяванията, отнемат силите ни. Ще бъде по-целесъобразно да се съсредоточим върху решаването на проблема.

4. Всяка една съпротива

Всяко съпротивление отнема голямо количество енергия. Съпротивлението не е нищо друго освен вътрешен конфликт. Някаква ваша страна се противопоставя на вашето решение. Трябва да разберете защо.

5. Неконтролирани мисли

Трябва да се научим да контролираме мислите си. Ние не можем да определяме какви мисли да ни посещават, но можем да се отнасяме към тях избирателно и да оставим тези, които са полезни да ни направят по-щастливи, по-ефективни.

6. Продължително сдържане на негативните емоции

Ясно е, че не е добре да се изливат негативните емоции  върху другите. Затова ние често сдържаме емоциите си. Външно всичко изглежда тихо. Но емоциите не изчезват безследно. Вътре в нас океанът бълбука, което отнема силата ни и образува неразположения.

7. Пребиваване сред тълпа от хора, особено ако са негативно настроени

Хората могат да усещат настроението на човека, който е наблизо (особено ако той е в лошо настроение). И когато има събрани много такива хора на едно място, например, на митинг, спортен мач и т.н., тогава този енергиен вихър може да превземе човека, ако той не притежава специални техники за енергийна защита.

8. Общуване с манипулатори

Има хора, с които ви е комофортно, а има и такива, след общуването с които идва чувство на безсилие. Ако подобни субекти присъстват във вашето обкръжение, трябва да сведете до минимум контактите си с тях.

9. Обиди, претенции, недоволства

Обиденият човек мисли само за обидата си. Превъртайки преживяната ситуация отново и отново в съзнанието, той се притеснява, преживява отново, не може да се концентрира върху ежедневните дела, нивото на енергията намалява.

10. Неприключени бивши отношения

Недовършените минали връзки отнемат енергия от настоящето, фокусират вниманието върху миналото. Трябва да оставим миналото в миналото, да спрем да живеем с илюзии или бъдещи надежди.

11. Занимаване не със собствените си дела

Ако субектът няма свои собствени цели и приоритети, някой непременно ще започне да го манипулира. Например, приятел се обажда, за да отидете някъде по неговия случай, детето ви моли за помощ, за да си напише домашното, въпреки че самото то може да го направи. По този начин си губите времето за дреболии или за странични неща, а оставяте належащите си задачи на същия етап. Умората от странични дела е извинение, че целите ви не са постигнати.

12. Телевизор, интернет, социални мрежи

Всичко това краде от вашето време и енергия

13. Кавги и конфликти

Отрицателните емоции към друг човек изсмукват енергия. Това дори може да доведе до здравословни проблеми. Не влагайте ценната си енергия в конфликт, проявете мъдрост.

          По материали на Econet

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: