Китай изстреля космическия кораб „Шенджоу-14” с трима тайконавти

Китай изстреля космическия кораб „Шенджоу-14” с трима тайконавти Снимка: theins.ru

Екипът трябва да завърши изграждането на китайската космическа станция "Тянгун" (Tiangong), с която крабът по-късно се скачи.

Тримата ще останат в орбита шест месеца и освен довършителните работи на Tiangong, ще подготвят и връзката към жилищния модул и двата лабораторни модула „Вентиан” (Wentian) и „Менгтиан”(Mengtian). Екипът ще инсталира оборудване вътре и извън станцията и ще проведе редица научни изследвания.

Командир на полета е 43-годишният Чен Донг, бивш военен пилот, който лети в космоса за втори път. Мисията е втори космически полет и за първата китайска жена-космонавт, 43-годишната Лиу Янг, която направи космическия си дебют през 2012 г. Цай Джиуже, 46-годишен, лети в космоса за първи път. 

„Мисията Шенджоу-14 е ключова битка в етапа на изграждане на китайската космическа станция. Задачата ще бъде по-тежка, предизвикателствата ще бъдат по-големи“, каза Чен Донг на пресконференция в събота. 

Когато бъде завършена, Т-образната космическа станция ще може да побере до 25 микролаборатории. Във Wentian ще се провеждат биологични изкледвания. Модулът ще бъде снабден с кабина с въздушен шлюз за излизане в открития космос, както и с обменни жилищни помещения за краткосрочен престой при смяна на екипажите. Mengtian е подготвен за експерименти с безтегловността. 

Космическата станция е проектирана да работи поне едно десетилетие. Вместимостта ѝ за момента позволява настаняването на трима астронавти, за разлика от Международната космическа станция, на която могат да пребивават седем, но това не попречи на Китай да покани чуждестранни гости и да превърне Tiangong в международен космически пункт. Проучва се и перспективата за туристически посещения и разширението на станцията с четвърти модул.

Tiangong ще стане третата многомодулна космическа танция в историята на астронавтиката след руската „Мир” и Международната космическа станция. Според Reuters, това бележи "началото на постоянното китайско присъствие в космоса".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: