Обрат: Ким Чен Ун ще прилага опита на напредналите страни в борбата с коронавируса

Обрат: Ким Чен Ун ще прилага опита на напредналите страни в борбата с коронавируса Снимка: hrw.org

Въпреки твърденията на властите, че Северна Корея не е допуснала пандемията на територията си, на 12 май в Пхенян и други градове беше обявена карантина, а на 13 май официалните данни сочат 174 000 нови случая с омикрон.

Говорейки пред членове на Политбюро, Ким Чен-ун нарече епидемията „голям шок” и „най-голямото предизвикателство, пред което се е изправяла КНДР в цялата ѝ история”. Провеждайки заседанието с маска на лицето, севернокорейският лидер призова за "изучаване на опита на напредналите страни" в борбата срещу болестта. Предвид ограничените външни връзки на Северна Корея, Ким Чен Ун най-вероятно визира Китай.

По официални данни в страна с население от 26 милиона души през последните две седмици с ковид-варианта омикрон са заразени 524 000 души. Официалните съобщения до момента са за 8 починали, текат и масови проверки за проява на симптоми. 

Страната от десетилетия живее в дълбоко информационно затъмнение, но предвид казаното от Ким Чен Ун, анализатори предполагат далеч по-голям мащаб на епидемията,  Благоприятни условия за това са и слабата система на здравеопазване, както и продължаващото от десетилетия масово недохранване на населението.

Под претекста да предотврати разпространението на ковид-вируса Северна Корея затвори напълно границите си от пролетта на 2020 г. Значително ограничен е и търговският обмен с почти единственият вносител в страната – съседен Китай. 

Процентът ваксинирани в КНДР е практически нулев. Властите на страната отказаха международна помощ и безплатни доставки на ваксини по програмата Covax, с аргумента, че чуждестанните специалисти може да пренесат заразата. Истинската причина най-вероятно е нежеланието на севернокорейските власти да изложат на показ плачевното състояние на здравната система в изолираната комунистическа страна. 

От пролетта на тази година коронавирусът се завърна по-мащабно и в Китай, слагайки край на сравнително спокойния период след две годишното прилагане на китайската стратегия за нулева толерантност дори към най-малката проява на инфекцията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: