Продукти с пилешко във Великобритания изчезват от рафтовете заради бум на салмонела

Продукти с пилешко във Великобритания изчезват от рафтовете заради бум на салмонела Снимка: pewtrusts.org

В центъра на проблема е фабриката Cranswick в Източен Йоркшир, която доставя варено пилешко месо.

Светкавичното разпореждане за изтеглянето на подозрителните храни накара служителите и касиерите в много от най-големите британски супермаркети едва ли не да изтръгват от ръцете на купувачите сандвичи, салати и готови ястия с пиле, съобщава dailymail.co.uk. Продуктите мигновено бяха изнесени и от щандовете

Cranswick, които произвеждат 160 тона варено пилешко месо на ден, казват, че салмонелата е била открита по време на „рутинна вътрешна проверка“.

Продуктите, които може да са заразени, са със срок на използване до 11, 12 и 13 май. Агенцията по хранителни стандарти посъветва британците ако имат подобни запаси в хладилниците си, да не ги употребяват. 

Все още не е ясно дали салмонелата е резултат на бактериална зараза, която се проявява в рамките на шест часа до шест дни след инфектирането. Бактерията причинява диария, треска и стомашни спазми и в тежки случаи може да доведе до хоспитализация. Всяка година в Обединеното кралство от салмонела умират около 50 души. 

Cranswick произвеждат и по-голямата част от колбасите в британските супермаркети, но сравнително наскоро преминаха към пилешко месо. Според изявлението им, „фабриката ще остане затворена, докато разследванията не приключат“. От компанията смятат, че са жертва на замърсяване, тъй като работят само с лицензирани производители, които ваксинират пилетата си срещу салмонела.

Британските медии коментират, че масовото изтегляне на продуктите показва колко уязвима е британската хранителна верига, разчитайки на шепа огромни доставчици. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: