Популярни марки сладолед са изтеглени от испанския пазар заради опасна съставка

Популярни марки сладолед са изтеглени от испанския пазар заради опасна съставка Снимка: FACUA

Според вътрешен доклад на Nestlé, публикуван през май във Financial Times, швейцарската мултинационална компания признава, че над 60% от продуктите й са нездравословни

Данните бяха особено притеснителни по отношение на сладкарските изделия и сладоледените продукти, 99% от които не покриват критериите за здравословни храни.

Малко след публикацията сигнал от Европейския съюз накара Nestlé да започне да изтегля множество марки сладолед от супермаркетите, въпреки че официалният списък с въпросните десерти никога не е бил публично достояние. 

Работници от различни дистрибуторски вериги обаче са го предоставили на FACUA (Federationof Consumer and User Associations of Andalusia), неправителствена потребителска организация в Андалузия, след което се разкри, че в стабилизиращата добавка E410, използвана от производителя Froneri, има етиленов оксид, който се счита за канцерогенен продукт, съобщава larazon.es.

Списъкът със замърсени продукти включва 46 сорта сладолед, произведени от Froneri под марките Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera и Smarties, като всичките се продават от Nestlé. FACUA призоваха Испанската агенция за безопасност на храните (AESAN) да публикува списъка официално.

Засега само Froneri са включили съобщение в уебсайта си, призоваващо потребителите да въведат първите шест цифри от партидата сладолед, която са закупили, за да проверят дали може да е от замърсените. За FACUA тази информация обаче не е достатъчна, защото „ако вече са изхвърлили опаковката, потребителите не могат да разберат дали са консумирали продукт” с опасното вещество.

Единственият производител, който до момента е оповестил публично списъка с продуктите му, подлежащи на изтегляне в Испания, е Mars. Компанията обяви на уебсайта си, че става въпрос за някои сладоледи M&M, Snickers и Twix, във фунийките на които са установени стабилизатори със следи от етиленоксид. Веществото не е одобрено за използване в ЕС заради подозрения, че е мутагенно, канцерогенно и токсично.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: