Какъв символ е девети май

Какъв символ е девети май Снимка: europeday.eu

Като Ден на Европа датата отбелязва началото на политическата и икономическа интеграция на континента и трайния мир, постигнат след дълги колективни усилия

Честването води началото си от 1950 г., когато тогавашният френски министър на външните работи Робер Шуман произнася своята забележителна декларация, предлагаща Франция и Германия – две нации с дълга и кървава история на вражда – да обединят своето производство на въглища и стомана. Целта на Декларацията обаче е по-висока: да направи войната непрактична, безполезна, „не просто немислима, но и материално невъзможна“.

Година по-късно, на 18 април 1951 г., Франция, Германия, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург подписват Парижкия договор и създават Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС) – организацията, която първо се разви в Европейска икономическа общност, а по-късно в Европейския съюз с четирите институции, които познаваме днес - Европейска комисия, Европейски парламент, Съвет на ЕС и Европейски съд.

Декларацията на Шуман оставя и един неизменен завет: "Европа няма да бъде създадена наведнъж или според един план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават фактическа солидарност".

9 май е утвърден като Ден на Европа на среща на държавните и правителствени ръководители в Милано през 1985 г., като днес празникът е официален само в Люксембург (родната страна на Шуман) и Косово. Другите страни в състава на ЕС го отбелязват с издигане на знамена и различни събития. В Брюксел 9 май е Ден на отворени врати за европейските институции и почивен ден за служителите им, освен ако Европейският парламент не заседава.

В бившия социалистически лагер 9 май се празнуваше като Ден на побетата на СССР над нацистка Германия през 1945 г. Датата днес е официален празник в Русия, Беларус, Грузия, Армения, Азербайджан и Израел. В останалата част на континента Денят на победата се отбелязва един ден по-рано - на 8 май, датата, на която през 1945 г., късно вечерта Германия подписва окончателната си капитулация, когато по московско време в Русия вече е 9 май. 

С течение на годините, Москва игнорира ролята на съюзническите войски в победата над нацистка Германия, като в днешната си реч на Червения площад руският президент Владимир Путин обяви Русия за „единствено вярна” на постиженията на Втората световна война, забравяйки неизчерпемата материална помощ, оказана на СССР от „Запада”, както и факта, че съюзниците освобождават Западна и Южна Европа.

Има и още един Ден на Европа – на 5 май, когато Съветът на Европа отбелязва основаването си. В организацията, фокусирана върху защитата на човешките права, членуват всички европейски държави, с изключение на Русия, Беларус, Косово и Ватикана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: