Трябва ли да приемаме антиоксиданти като хранителни добавки

Трябва ли да приемаме антиоксиданти като хранителни добавки Снимка: ferra.ru

И какво представляват антиоксидантите

Антиоксидантите са химични вещества, които препятстват окисляването. Защо тялото ни се нуждае от тях и трябва ли да ги приемаме допълнително – обяснява изданието Science Alert.

В контекста на здравословното хранене антиоксидантите са вещества, съдържащи се в храните, които помагат да се защитят биологичните молекули, такива, като ДНК, от потенциално разрушаване. Списъкът с такива вещества включва витамини, селен, цинк и др. Диета, която включва добре сбалансирана комбинация от плодове, ядки, зеленчуци и гъби, би трябвало да съдържа достатъчно антиоксиданти, за да предпази тялото ни от оксидативен стрес.

По такъв начин, благодарение на нашите собствени ензими и антиоксиданти, които получаваме с храната, тялото ни е подготвено да се бори с оксидативния стрес възможно най-добре. Различни проведени научни изследвания не са открили признаци, че антиоксидантите под формата на добавки могат да помогнат за здравето. А пручване от 2007 г. дори показва леко увеличение на смъртността сред хората, приемащи антиоксиданти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: