Полицейски дронове автоматично политат към места, където има престрелка

Полицейски дронове  автоматично политат към места, където има престрелка Снимка: https://pixabay.com/

Инженери от израелска компания представиха система от дронове, които автоматично реагират на изстрели

Те помагат на полицията да прецени ситуацията на място. 

В Израел беше представена система, която съчетава автономни дронове с технология за определяне на местоположението на изстрелите. ShotSpotter ще се използва в над 120 града в САЩ, Южна Африка и Карибите. Тя използва мрежа от микрофони в района, за да открие „силни, импулсивни звуци“.

Когато се засече такъв звук, географският му произход може да се определи чрез анализиране на милисекундната времева разлика, през която е записан от различни микрофони – колкото по-близо е бил микрофонът до оръжието, толкова по-рано е записал звука от изстрела. Той използва комбинация от ИИ софтуер и човешки персонал, за да определи дали звукът всъщност е изстрел.

В сегашната версия на системата устройствата незабавно се изпращат на мястото на престрелката заедно с полиция. 

Израелският производител на дронове Airobotics добави свои дронове в системата. В новата версия   полицията ще продължи да пристига на местопроизшествието, но ще бъде изпратен най-близкият дрон, специфичен за системата.

Устройството ще остане във въздуха за няколко секунди, като  веднага се насочва към източника на изстрелите. Анализирайки видеозаписа от бордовата камера, полицията ще може по-добре да разбере текущата ситуация.

Всеки дрон ще бъде базиран във вътрешна докинг станция, където батериите му ще се зареждат, когато не е в полет. Роботизирана ръка ще премахне батерията и ще я замени с напълно заредена, така че дронът да е готов да лети по всяко време. Планира се тази услуга да се използва в градски райони в цял Израел.

newatlas.com
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: