Пчелите са най-важните същества на Земята

Пчелите са най-важните същества на Земята

В последния дебат в Кралското географско дружество в Лондон, учени от Института за наблюдение на Земята обявиха пчелите за най-ценния вид на планетата

Реалността е такава, че ние не оценяваме най-важната функция на пчелата в естествената верига, без която животът на планетата не би бил възможен. Пчелата е единственото насекомо, което осигурява храна на хората.

Биологичното разнообразие е процес на взаимодействие на живите същества с планетата, връзката между тях и, разбира се, биологичният отговор на околната среда към вида.

В този процес пчелата има важна функция, тъй като цялото селско стопанство в света зависи от 70% от тези насекоми. По-конкретно, 70 от всеки 100 храни, които ядем, зависят единствено от пчелите.

Всичко е много просто: без опрашване растенията не биха могли да се размножават, а без растенията фауната също би изчезнала, а следователно и хората.

Защо измират пчелите?

Една от хипотезите, обясняващи масовото измиране на пчелите, е мобилната телефония. Това потвърждават експерти от Швейцарския федерален технологичен институт, които са доказали, че вълните, излъчвани по време на разговор, могат да дезориентират пчелите и да ги доведат до смърт.

Чрез повече от 83 експеримента, биологът Даниел Фавр демонстрира, че пчелите издават до десет пъти по-висок нормален шум, когато клетъчната мрежа е налична, и именно това поведение те използват, за да предупредят групата да напусне кошера спешно.

Друг фактор, водещ до смъртта на пчелите, е използването на пестициди при пръскане на култури. Тези продукти съдържат химикали, които действат като невротоксини и се прикрепят към насекомите по време на процеса на събиране на прашец от растенията.

По-късно те се отвеждат в кошерите, където замърсяват останалите продукти, които обработват заедно, като восък, прополис и мед. Това е фатално за останалата популация в кошера, включително и за пчелната майка, без която кошерът неизменно умира.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: