Брайън Кокс не може да „избяга“ от филмовия си образ

Брайън Кокс не може да „избяга“ от филмовия си образ Снимка: PA MEDIA

Две години след като спечели „Златен глобус“ за ролята си на медиен магнат в хитовия сериал Succession, шотландският актьор не може да се отърве от най-ярката характеристика на своя герой – нецензурния му език

В продукцията на HBO Кокс играе ролята на застаряващия милиардер Логан Рой, прочут с пиперливата си реч, особено към своите служители, които често изпраща да вървят „на м@йната си“.„Може би е така, защото никой не може да се сравнява с шотландците в псувните“, казва Кокс и уж случайно пуска солена реплика от репертоара на своя герой в най-новото си телевизионно интервю за ВВС.

Ролята на Логан Рой, която му донесе Златен глобус 2020, е поредният триумф в кариерата на Кокс, който е на сцената и пред камерите вече над 60 години. Участвал е в десетки телевизионни продукции, включително в ролята на Ханибал Лектър във филма „Manhunter“ от 1986 г., две години преди Антъни Хопкинс да изиграе зловещия „ловец на хора“ в „Мълчанието на агнетата“.

През октомври 2021 пмиерните прожекции на третият сезон на Succession („Приемственост“), се радваха на голям успех в Ню Йорк, но в Лондон преминаха като рок-концерти. „Спомням си, че излизайки на сцената си мислех - публиката никога не ме е посрещала така“, казва Кокс. Голяма част от зрителите приемат филмовия му персонаж като чудовище, но Кокс казва, че актьорът никога не съди образа, в който се превъплъщава.

Според него, макар и с груби методи, героят му просто търси свой наследник, който да управлява империята му и иска това да бъде едно от децата му. "Толкова ли е лошо?", пита Кокс. Неговото мнение се различава от това на публиката, че филмовия му образ е лош баща - „Не можем да обвиняваме родителите си за всичко. В крайна сметка, като възрастни отговаряме за решенията си“, смята Кокс. 

Актьорът-ветеран има две деца в тийнейджърска възраст, както и още наследници от предишни бракове и се опасява, че заради професията си и той може би не е бил добър баща, с едно изключение - Брайън Кокс вярва, че не е допуснал грешката на своя герой - да позволи децата му да станат „презадоволени сребролюбци“.

Очаква се нашумялата комедийна драма Succession да продължи с четвъртия си сезон в края на 2022 или началото на 2023. Българската публика познава Брайън Кокс от ролите му в хитовите ленти „Самоличността на Борн“ и „Превъзходството на Борн“, "Х-Мен 2", както и от комедията „Бесни страшни пенсии“, в блестящ ансамбъл с Брус Уилис, Морган Фрийман, Джон Малкович и Хелън Мирън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: