Британците протестират срещу високите цени на енергията

Британците протестират срещу високите цени на енергията Снимка: hrw.org

Израз на настроенията им е планираното изключване на всички електрически уреди в страната за 10 минути на 10 април в 10 часа вечерта.

Този месец цената на енергията в Обединеното кралство се е повишила с огромните 54%. В резултат на това милиони британци бяха изправени пред трудната алтернатива храна или отопление. Цените на енергията във Великобритания растат още от кризата с пандемията, а руската инвазия в Украйна влоши нещата, коментира Euronews.

През февруари тази година доклад, публикуван от банка Investec, обяви, че от октомври тази година сметките за енергия на домакинствата в Англия, Уелс и Шотландия може да достигнат € 3 595 годишно и по този начин да „потопят много хора в енергийна бедност“.

През декември 2021 годишната инфлация във Великобритания достигна 30-годишен връх от 5,4%, изразила се най-вече в спад на реалните заплати и покачване на разходите за храна. Сега с все по-високите цени на енергията, животът за мнозина изглежда още по-труден.

През последните месеци цената на енергията се повиши в цяла Европа. През март това предизвика испанците да организират чрез социалните медии „тих протест“, особено след съобщенията на правителството, че Испания ще бъде сред най-тежко засегнатите от енергийната криза на Стария континент. 

Решението на испанските граждани беше да изключат електрозахранването в домовете си за 10 минути в  10 часа вечерта на 10 март. Този акт накара испанския премиер Педро Санчес да предостави пакет от спешни икономически мерки на стойност € 6 милиарда за преки помощи и данъчни облекчения и € 10 милиарда заеми за семействата и бизнеса.

Вдъхновени от испанците, британците на свой ред ще се включат в т.нар. #BigPowerOff“, планиран за 22 часа на 10 април. Организаторите подчертават, че 10-минутното нулево потребление не е партийно обвързан протест и има за цел да въздейства на енергийните компании и правителството да пристъпят към специални спешни мерки за разрешаване на ситуацията. 

Особено активни са хората с увреждания, които според доклад на благотворителната организация SCOPE от февруари, са два пъти по-уязвими при недостатъчно енергийно потребление. 

„Трябва да накараме правителството да разбере, че може да умрат хора. Звучи драматично, но е вярно“, написа в TikTok, един от засегнатите, определяйки енергийната криза като „много тъжна история“. Само за пет дни съобщението му е споделено 6000 пъти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: