В Кеймбридж подмладиха човешки кожни клетки с 30 години

В Кеймбридж подмладиха човешки кожни клетки с 30 години Снимка: scitechdaily.com

Учените се надяват да приложат метода си и към други тъкани на човешкото тяло

Експериментът е проведен с кожни клетки от 53 годишна жена, които след съответната процедура са показали поведение като на клетки от 23 годишна. Технологията е разработена на базата на техниките, използвани при създаването на клонираната овца Доли преди повече от 25 години.

Методиката се разработва с две еднакво важни цели: първо, да се създадат терапии, които да поддържат хората по-здрави до дълбока старост, и второ - да се разработят лечения за свързани с възрастта заболявания – диабет, сърдечносъдови и неврологични заболявания. 

Ръководителят на екипа, проф. Волф Рейк от Babraham Institute в Кеймбридж, каза пред BBC News: „Мечтаем за това. Тези много често срещани болести се влошават с възрастта и е невероятно вълнуващо да мислим как можем да помогнем на хората в тези процеси“. Проф. Рейк коментира, че технологията все още е в много ранен етап и изисква. преодоляването на няколко научни проблема, преди експериментите да се пренесат от лабораторията в клинични условия. 

Техниката, с която през 90-те години на миналия век беше създадена овцата Доли, е разработена в института Roslin, Единбург, но животното-клонинг всъщност е така да се каже страничен резултат. Целта на учените всъщност беше създаването на човешки ембрионални стволови клетки, които в подходяща среда да се развият в различни тъканни клетки – мускулни, хрущялни или нервни, за да може с тях да се подменят износени части от човешкото тяло – методология която все още се прилага много ограничено за лечение.

През 2006 проф. Яманака, от университета в Киото доразвива метода, създавайки техника, наречена IPS. При нея възрастни клетки се третират 50 дни с химични фактори, които предизвикват генетични промени и преобразуват клетките в стволови. .

Точно тази IPS техника е използвал и екипът на проф. Рейк, но проследявайки етапите на третиране на 53-годишните клетки, учените с изненада установили, че на 12-ия ден клетките реагират като 23-годишни. 

Едно от препятствията, пред новата технология е подобряване на метода IPS, тъй като при него съществува риск от развиване на ракови заболявания. Но проф. Рейк е уверен, че след като екипът му доказа, че подмладяването на клетки е възможно, ще намерят и алтернативен, безопасен метод за прилагане на процеса. 

„Дългосрочната цел е да се удължи продължителността на човешкото здраве, докато остаряваме“ каза той. Според него първите приложения ще бъдат лекарства за подмладяване на кожата при възрастни хора в части от тялото, където кожата е била изрязана или изгорена, като начин за по-бързо заздравяване на рани. 

Екипът му вече е установил, че подмладените кожни клетки реагират по-бързо в среда, симулираща лечение рани. Учените имат известни доказателства и за признаци на подмладяване в панкреаса на генетично модифицирани мишки, което е интересно с потенциала си за борба с диабета, смята проф. Рейк.

Следващата стъпка е да се види дали технологията ще работи върху други тъкани като мускули, черен дроб, кръвни и особено имунни клетки, чиито функции с възрастта силно намаляват. Големият въпрос обаче е дали методът е път към регенерация на цялото тяло, един вид еликсир на младостта или хапче против стареене. Проф. Рейк каза, че идеята вече не звучи толкова пресилено.

Разбира се, откриването на химични фактори, които да се прилагат без риск за пациента, не е толкова лесен процес, а е възможно и клетките на всеки тип тъкани да изискват различен химичен състав. Въпросите са много, пътят напред е дълъг, но направената стъпка е огромна – все пак идеята за подмладяване дори само на кожата е една сбъдната мечта. Резултатите от работата на научния екип от Кеймбридж са публикувани в сп. eLife,

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: