Учени успяха да подмладят мишки

Учени успяха да подмладят мишки

Кога ще започне подмладяването на хора

Изследователски екип, ръководен от Института за биологични изследвания   Солк, успя ефективно и безопасно да обърне процеса на стареене при мишки на средна възраст и по-възрастни, като частично върне клетките им в по-младо състояние

С остаряването на организмите техните клетки създават различни модели на химически вещества в тяхната ДНК - наречени епигенетични маркери - в сравнение с тези, присъстващи в по-младите мишки. Предишни изследвания показват, че добавянето на смес от четири препрограмиращи молекули, известни като „фактори Yamanaka“ (Oct4, Sox2, Klf4 и cMyc), може да върне епигенетичните маркери към първоначалните им модели.

В проучване от 2016 г. този метод беше успешно приложен за борба с признаците на стареене и увеличаване на продължителността на живота при мишки с болестта на преждевременно стареене. Нещо повече, в последващо проучване през 2021 г. учените откриха, че дори при млади мишки „факторите на Яманака“ могат да ускорят регенерацията на мускулите. Други изследователи са използвали същия подход за подобряване на функционирането на мозъка, сърцето и зрителния нерв.

В ново проучване учени от Института Солк тестваха варианти на подхода за клетъчна регенерация при здрави животни с напредване на възрастта. Една група мишки получава редовни дози "фактори Яманака" на възраст от 15 до 22 месеца (еквивалентно на 50-70-годишна възраст при хора), друга група на 12-22-месечна възраст (35-70-годишна възраст при хора ), а последната група е била лекувана само за един месец, когато вече са били на 25 месеца (подобно на 80-годишна възраст при хора).

Искахме да установим, че използването на този подход за по-дълъг период от време е безопасно. Всъщност не видяхме никакви негативни ефекти върху здравето, поведението или телесното тегло на животните “, каза Прадип Реди, един от съавторите на изследването, научен сътрудник в института.

Всъщност мишките, лекувани в продължение на седем до десет месеца, в крайна сметка започнаха да приличат на по-млади животни. Нещо повече, метаболитните молекули в кръвта им не показват промени, свързани с възрастта. Резултатите показват, че тези терапии не само спират стареенето, но и активно го обръщат.

earth.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: