Гърците протестират срещу високите разходи за живот

Гърците протестират срещу високите разходи за живот Снимка: dailyfinland.fi

От вчера Гърция е в 24-часова общонационална стачка заради все по-високите цени на електроенергията, отоплението, горивата и хранителните стоки

Първи спряха работа транспортните работници, с преустановяване на всички видове транспорт, освен въздушния. Спрени са автобуси, влакове, фериботи, градски транспорт. Десетки хиляди гърци в цялата страна също напуснаха работните си места, за да се присъединят към работещите в транспорта. Над 10 000 демонстранти се събраха на митинг пред гръцкия парламент. Събитието обедини синдикатите на държавните служители и тези в частния сектор. Гръцките медии отразяват широко стачните действия.

„Заплатите са малки, сметките са огромни, искаме решения“, скандираха демонстрантите.

Продължаващият конфликт между Украйна и Русия доведе до рязко покачване на цените на енергията и храните, а домакинствата и бизнеса все по-трудно свързват двата края, казаха синдикатите в изявления за пресата и настояха за много повече мерки от страна на държавата – например чувствително увеличение на заплатите и в държавния, и в частния сектор. 

Гръцкото правителство вече отпусна около €4 милиарда, за да облекчи разходите на гръцките граждани и икономиката, но според синдикатите нуждите са в пъти по-големи

Общата стачка събра работещи от всички сектори. "Протестираме срещу повишаването на цените на енергията и горивата, което засяга нас като професионалисти, но и нашите клиенти. Някои от тях вече са на ръба на колапс", казва данъчен консултант. Исканията на протестиращите обобщава служител в хотел - „Незабавни мерки за подпомагане на служителите със среден доход, на хората с ниски заплати, на безработните. Трябва да се направи нещо, за да не плащаме ние за тази криза".

Между 2010 и 2018 г. Гърция преживя остра дългова криза, съчетана със сурови мерки за икономии. Икономиката едва започна да се връща към растеж, настъпи пандемията, която стана причина за много рестриктивни мерки, включително - безработица и глоби. Сега гърците отново усещат, че и без друго недостатъчните им доходи са застрашени и настояват за адекватна намеса на държавата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: