Изкуственият интелект застрашава най-много хората с обикновени професии

Изкуственият интелект застрашава най-много хората с обикновени професии Снимка: https://pixabay.com/

От касиерки до певци

Какво работите? Харесвате ли работата си? Мислили ли сте кои професии в близко бъдеще ще принадлежат само на изкуствения интелект? Нека  помислим какво може да прави ИИ и колко добре го прави.

Не е сигурно, че това ще се случи скоро, но тази работа вече се върши доста добре от роботи. Няма да изброяваме професии, които изискват специално образование, а само най-популярните и лесно достъпни.

Шофьори. Автопилотите съществуват от няколко години и бързо се развиват. Китай анонсира тази година няколко автомобила с ИИ от Huawei. Tesla е на пътя от години.

Складови работници. Неотдавнашният инцидент с Амазон, който уволни над хиляда служители, които бяха заменени от опаковъчни роботи, доказва това.
 

Касиери и консултанти. Отново помислете за Amazon с неговия магазин без служители и все по-разпространените каси на самообслужване.

Певци. Като се вземат предвид автотюнинга и невронните мрежи, достатъчно е само да пишат  текстове. Въпреки че като се вземе предвид качеството на текстовете на съвременните изпълнители, невронните мрежи не могат да бъдат по-лоши. Но тук социалният ефект може да не позволи това. Хората си правят идоли от хора, което едва ли ще се получи с невронна мрежа.

Дизайнери. Съвременните невронни мрежи могат да правят страхотни дизайни на лого, а последните постижения дори правят възможно генерирането на уебсайтове по текстово описание. Професията едва ли ще изчезне напълно, но    невронната мрежа може да свърши значителна част от работата на дизайнера.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: