Туроператорите ще издават ваучери за бъдещо пътуване до 24 месеца

Туроператорите ще издават ваучери за бъдещо пътуване до 24 месеца Снимка: Министерство на туризма

Нова програма за кризисна рекламна стратегия и позицията на застрахователите

След заседанието на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм във връзка с извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19 и последиците за сектора на 18 март 2020 г., министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че предлагат възможност на туроператорите да издават ваучери на своите клиенти за бъдещо пътуване до 24 месеца. С цел да се защитят туроператорите от фалит се отменя и клаузата за възстановяване на сумите в 14-дневен срок от датата на отмяната на пътуването. В допълнение се активира и възможността за отложено плащане по споразумение между туроператора и пътуващия. 

Ведомството разработва и програма за кризисна рекламна стратегия, като се преструктурира съществуващата стратегия за онлайн реклама и механизмът за насърчаване на организирания туризъм у нас. 

Обмислят се различни варианти за след края на извънредното положение, но сега на първо място стои въпросът за живота и здравето на хората. Това коментира министър Ангелкова в ефира на Дарик радио. Тя обясни, че една обективна и изключително важна мярка, за да може да се съхрани секторът, е да се предлагат ваучери. Целта е да има възможност да се презавери провалена почивка в рамките на 24 месеца. 

„Подготвя се и стратегия за насочена реклама като част от мерките, които ще стартират веднага след кризата. Към момента няма отменени резервации за месеците юли и август, но спират плащанията. Все още е трудно да се направят прогнози за предстоящия летен сезон. В момента заедно с министър Караниколов се обсъждат възможности за използване на неусвоени средства през Фонда на фондовете и ОП „Иновации и конкурентоспособност“ в туризма", заяви министърът. 

Припомняме, че на 3 април 2020 г. министър Ангелкова проведе работна среща с председателя на УС на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и изпълнителен директор на ЗАД ;Армеец“ АД Константин Велев. В срещата участваха също Кирил Бошов, член на УС на АБЗ, изпълнителен директор на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД и председател на УС на „Еврохолд България“ АД, и Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ. Поводът за срещата, предложена от министъра на туризма, бе в спешен порядък да бъдат обсъдени начини за действие, които да обезпечат задължителните по закон застраховки за туроператорите в условия на извънредно положение заради пандемията с COVID-19 и във връзка със случаи на прекратяване на полицата от застраховател. 
Застрахователите се присъединяват към препоръките на Министерството на туризма за ползване на ваучери за отлагане на пътуванията, вместо потребителите да изискват връщане на сумите от туроператорите. 


От министерството твърдят също, че проблемите на туроператорите и техните клиенти се „обсъждат в непрекъснат порядък" с Комисията за защита на потребителите, като целта е да се гарантират правата на клиентите.   
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: