Учени призоваха да се храним с насекоми, за да помогнем на селското стопанство

Учени призоваха да се храним с насекоми, за да помогнем на селското стопанство Снимка: gazeta.ru

Това ще спомогне не само за намаляване на емисиите на парникови газове, но и за по-ефективно отглеждане на фуражни култури

Преминаването към рацион, който съдържа по-голямо количество насекоми, ще позволи не само намаляване на емисиите на парникови газове, но и по-ефективно отглеждане на фуражни култури, смятат изследователи от Вагенингенския университет в Холандия.

За  това съобщава Trends in Plant Science.

Насекомите могат да бъдат отличен източник на протеини, поясняват авторите на работата. В същото време те изискват значително по-малко ресурси за производство в сравнение с традиционното селско стопанство - за получаването на един килограм протеини трябва да бъдат отгледани около два килограма брашнени червеи. За да се получи същото количество белтъчини от говеждо месо, ще е необходима 10 пъти по-голяма площ, а в процеса ще се отделят 18 пъти повече парникови газове.

При отглеждането на насекоми за храна на хора и животни се образуват отпадъци - екскременти и оставащи след разлагането им екзоскелети (екзувии). Вместо да се изхвърлят или преработват обаче, те могат да се използват като органична почвена добавка. Това ще подобри микробиома на почвата и ще допринесе за растежа на културите, сигурни са учените.

"Важен компонент от екзувията на насекомите е хитинът, полизахарид с високо молекулно тегло, който също присъства в клетъчни стени на гъбите и екзоскелета на много ракообразни. Доказано е, че съдържащите хитин почвени добавки стимулират растежа на растенията", отбелязват авторите.

Също така добавките могат да се борят с вредителите и да привличат опрашващи насекоми, предполагат изследователите.

В бъдеще такъв подход може да доведе до безотпадъчно производство, смятат учените - насекомите ще се хранят с растителни отпадъци, а собствените им отпадъци ще отиват за торове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: