Шимпанзетата налагат върху раните си намачкани насекоми

Шимпанзетата налагат върху раните си намачкани насекоми Снимка: earth-chronicles.ru

Възможно по този начин те се лекуват

Изследователи документираха изключително необичайно поведение на дивите шимпанзета: животните поставят насекоми върху раните си и раните на своите близки. Може би това поведение е един вид своеобразна форма на лечение. И ако е така, това е още един пример за алтруистично поведение при животните.

Шимпанзетата улавят летящи насекоми, смачкват ги и ги нанасят върху раните си, както и върху раните на роднините си.

В ново проучване, публикувано в списание Current Biology, учени от Оснабрюкския университет в Германия и от проекта Ozouga Chimpanzee описват наблюдение на 45 шимпанзетата в Националния парк Лоанго в Габон, някои от които хващат летящи насекоми, разтриват ги и ги нанасят върху своите рани, а също така и върху раните на роднините.

Важно е да се отбележи, че животните, занимаващи се със самолечение, не са необичайно явление. За първи път обаче се забелязва, че за такива цели се използват насекоми.

"Никога досега не се е съобщавало за нанасяне на насекоми или части от насекоми върху собствената рана или раната на свой роднина", пишат учените.

Откриването на необичайното поведение става случайно: изследователите наблюдават шимпанзе-майка на име Сузи и я виждат да хваща нещо във въздуха, да го размачква и след това да го поставя върху раната на крака на сина си Сия.

По-късно подобно поведение се наблюдава при възрастен мъжки екземпляр на име Фреди. Подробният анализ на видеозаписите показва, че шимпанзетата хващат летящи насекоми, а последващите наблюдения разкриват още 22 подобни случая на "самолечение" чрез насекоми.

Едно от най-впечатляващите наблюдения: възрастно женско шимпанзе на име Карол улавя летящото насекомо и го предава на възрастен мъжки самец Литлгрей, който има разкъсна рана на крака. След това Карол и няколко други шимпанзета докосват раната на Литгрей и "разтриват" насекомото върху нея, очевиден пример за алтруистично лечение на рани.

Учените все още не знаят дали такава практика има някакви медицински преимущества. Може би шимпанзетата знаят нещо, което хората не знаят за лечебните свойства на определени бръмбари.

Изследователите продължават наблюдението, за да разберат по-добре това поведение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: