Видин прие украински бежанци

Видин прие украински бежанци Снимка: Община Видин

Два автобуса с бежанци от Украйна пристигнаха днес сутринта във Видин

Те бяха посрещнати от кмета на Видин д-р Цветан Ценков и общинското ръководство, както и от служители на Общината. 
Към момента над 50 граждани на Украйна са настанени в два видински хотела.

Община Видин е поела ангажимент за осигуряване на храна за украинските бежанци, както и за обезпечаване на всичко необходимо за престоя им.

Със съдействието на МБАЛ „Света Петка“, както и на регионалната структура на Българския червен кръст се подсигуряват нужните им медицински грижи.

Проведени са разговори и с Областната дирекция на МВР – Видин, от където предприемат действия за обезпечаване на сигурността в района на хотелите, с оглед гарантирането на спокойното пребиваване на украинските бежанци в нашия град.

Предприемат се стъпки за осигуряване на възможност децата на настанените във Видин бежанци при желание да посещават детски градини и училища, както и за набавяне на необходимите учебни пособия.

В следващите дни ще бъде свикано извънредно заседание на Общинския съвет, на което съветниците да гласуват финансови средства за обезпечаване престоя на бежанците.

Предстои също така Общината да обяви сметка за набиране на дарения в помощ на украинските граждани.

Община Видин поддържа непрекъснат контакт с Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, както и с българските власти, с цел координация на усилията на всички институции, ангажирани с бежанската ситуация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: