Кметът на Видин: Няма да позволя да се фалира Общината

Кметът на Видин: Няма да позволя да се фалира Общината Снимка: Пресцентър Община Видин

Д-р Цветан Ценков представи на видинската общественост декларация във връзка с развитието на Общината

Това стана на извънредна пресконференция днес в регионалния пресклуб на БТА, участие в която взе и председателят на Общинския съвет Генади Велков. 

Искам да благодаря на общинските съветници, които проявиха доблест и подкрепиха предложените от мен данъчни реформи. Уважавам и мнението на повечето съветници, които не ги подкрепиха! Категорично не приемам фалшивата „загриженост” на един съветник, който ни е оставил повече дългове, отколкото средства ще съберем за четири години от увеличението, което аз предлагам“, се посочва в началото на декларацията. 

В същото време в нея кметът изразява възмущението си от изявлението, направено по време на проведеното на 7 януари заседание на Общинския съвет от общинския съветник Цецко Иванов, че областният управител ще върне план-сметката за чистота, която бе приета. И то преди племенникът му г-н Любен Иванов да е встъпил в длъжност. „Уважавам новия областен управител! Вярвам, че съвместно можем да решим много проблеми и да стартираме важни проекти.Обръщам се към българското правителство, което го е назначило, с надежда, че спирането на жизненоважни решения за Община Видин не е целенасочена държавна политика. Дано изказаното да е плод на роднински амбиции!“, се казва още в декларацията.

Д-р Ценков отбелязва също така, че чистотата и озеленяването дълги години са били хранилка за управници, адвокати и задкулисни субекти – откакто настоящото общинско ръководство е въвело засилен контрол, е установено, че с години се е крало от касата на Общината. През 2021 година са събрани рекордни приходи – над 1 000 000 лв. повече, а населените места са видимо по-чисти, като същевременно направената икономия в чистотата е около 800 000 лв.

„Искам ясно да заявя: готов съм да нося отговорност, но няма да позволя да се фалира насила Община Видин! Няма да допусна, заради частни интереси, да се уволняват хора, да спира токът, да се задръстим от боклуци. Тези, които искат да върнат Общината в старите времена, няма да успеят. Ако данъците и таксите не влязат в сила, за да се справим сами, ще настоявам президентът да лобира, а правителството да осигури достатъчно средства за издръжка и развитие на Общината! Надявам се да не се налага, но съм готов да изляза с всички засегнати работници на Общината и предприятията да протестирам! Вече съм го правил, когато се борихме за магистрала до Видин. Ще го направя пак! За мен най-важни са работните места, чистотата, сигурността и здравето на видинчани!“, заявява още видинският кмет в декларацията.

На пресконференцията отново бе напомнено, че предстои Общината да закупи нови контейнери за смет и да въведе интелигентна система за сметосъбиране, което ще се реализира с новата план-смет – по този начин ще бъдат спестени парите, които сега се плащат за наем на съдовете за битови отпадъци. Общината е в процес на изготвяне на проект за изграждане на компостираща и сепарираща инсталация. Към момента местната институция има няколко милиона лева задължения към РИОСВ – Монтана от неплатени отчисления по чл. 64 и чл. 60 от Закона за управление на отпадъците, които трябва да започнат да се разплащат. Всичко това обуславя необходимостта от увеличението на приходите от такса смет.

„Изуми ме това изказване в петък на един от общинските съветници, който е с достатъчно опит в политиката. Той направи много лоша услуга на своя роднина и се надявам, че това е негово лично мнение. Надявам се, че заедно не са решили да спират всички важни решения, защото това би било много жалко“, каза на свой ред председателят на Общинския съвет Генади Велков. Той коментира, че за да се покрият разходите за чистотата, е необходимо да се увеличи такса смет, която особено в селата е изключително ниска. 

Председателят на ОбС сподели, че повече от година е отлагано внасянето на предложението за увеличение на данъците: „Когато само за ноември миналата година Община Видин плати 206 000 лв. за ток, при положение че за цялата предишна година сметката беше 500 000 лв., се видя, че няма как да се мине без увеличението на данъците и таксите“. Велков благодари на общинските съветници, които подкрепиха план-сметката. „Това направиха представители от всички групи – тези хора поставиха интересите на Видин пред всякакви партийни интереси, за което им благодаря“, каза той.

Кметът представи пред медиите и писмата, които е изпратил до президента и до правителството с няколко конкретни мотивирани искания. На първо място, Видин да е един от регионите, в който да се изгради нова индустриална зона с цел разкриването на работни места и преодоляването на тежкия демографски срив. На следващо място, кметът настоява да бъдат увеличени средствата за капиталови разходи, които държавата отпуска на Общината, за да продължи решаването на проблемите с инфраструктурата в град Видин и останалите населени места. Д-р Ценков също така е отправил мотивирано искане предоставяната обща изравнителна субсидия за местни дейности да бъде значително по-голяма.

Д-р Ценков напомни още, че в понеделник ще проведе среща с видински народни представители, за да обсъдят общата визия за развитието на Видин. „Моето и на екипа ми мнение е, че в политиката трябва да се създават приятелства, а не врагове. Смятам, че заедно с всички избрани народни представители и съвместно с централната власт Общината ще може много по-бързо да тръгне по пътя на развитието и модернизацията. Ние имаме нужда от подкрепа, а не от конфронтация“, заяви видинският кмет.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: