Генералният директор на НКЖИ и кметът на Видин откриха юбилейна плоча на жп гара Видин

Генералният директор на НКЖИ и кметът на Видин откриха юбилейна плоча на жп гара Видин Снимка: НКЖИ

Генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов и кметът на Видин д-р Цветан Ценков откриха юбилейна плоча на жп гара Видин

Днес в гр. Видин, с откриване на юбилейна плоча на жп гара Видин, беше отбелязана официално 100-годишнината от завършването на VІІ железопътна линия Мездра-Видин. Въвеждането в експлоатация на този участък осигурява железопътната връзка между София и Видин. 

В сградата на Художествената галерия „Никола Петров“ беше представено юбилейното издание сборник-монографии на инж. Иван Гогев „Железният път като вдъхновение“.

„С годините осъзнах, че нашата железопътна инфраструктура освен техническа система с изящните си изкуствени развития и инженерни съоръжения, е невероятен ръкотворен паметник на стремежа ни към просперитет- паметник, който народът ни си е построил с неимоверни лишения и усилия, включително и физически“, каза инж. Гогев при представянето на сборника.

Като част от честването, в галерията бе подредена изложба под надслов „100 години железопътен транспорт до Видин“, подготвена от Държавен архив – Видин със съдействието на Община Видин.

„Всички тук знаем огромните трудности, през които минава завършването на VІІ линия и огромната радост, която предизвиква идването на първия влак във Видин преди 100 години. Аз бих искал да подчертая може би най-важното като исторически урок – във времена на войни и национални катастрофи народът ни е строял железни пътища. И е хубаво, когато се оплакваме от съвременните проблеми като инфлация, бавни законови процедури, икономически застой  и десетки други неща, да си спомняме това. 100 години по-късно нашето поколение дължи на Северозападна България една модерна, бърза и сигурна железница“, заяви инж. Крумов при откриването на юбилейната плоча.

Д-р Цветан Ценков: „Аз приветствам усилията на това ръководство на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да се изгради скоростно трасе и от София до Видин да се пътува за 1 час и 35 минути. Пожелавам да се пребори с всички тръжни процедури, да премине през всички препятствия, за да могат да се осъществят тези прекрасни идеи, свързани с модернизацията“. 

С реализацията в близките години на големия инфраструктурен проект „Модернизация на железопътната линия Видин – София “, на Северозападна България ще се осигурят железопътни линии с най-съвременно качество В област Видин попада последният участък от железопътната линия Видин – София, Видин – Медковец. Индикативната стойност на строителството е  приблизително € 613 530 000. В железопътен участък Видин – Медковец ще бъдат изградени два тунела с дължини съответно 325 и 2975 метра, 6 броя мостове с обща дължина 564 метра, виадукти и естакади – 11 броя с обща дължина 4680 метра, както и естакада с дължина 1126 метра и височина 112 метра. 

Предвижда се модернизацията да се извърши с европейско финансиране чрез програма Механизъм за свързване на Европа, като максимално допустимия размер на безвъзмездната помощ е 85%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: