Учени измислиха лазерен "катапулт" за полети до Марс

Учени измислиха лазерен "катапулт" за полети до Марс Снимка: ScenceAlert

Пътуването ще трае само 45 дни, а сега са необходими около седем месеца

В Канада предложиха да се изпращат астронавти на Марс с лазерен "катапулт". Местни учени смятат, че с помощта на революционната идея могат да намалят времето за пътуване до 45 дни.

Това в пъти превъзхожда показателите, които постигат съществуващите сега технологии – ровърът на НАСА Perseverance пътува до Червената планета малко повече от 7 месеца.

Според ScenceAlert идеята е да се изгради лазерно-термична задвижваща система на Земята от група инфрачервени лазери с диаметър десет метра и мощност 100 мегавата.

Приблизително толкова консумират 80 000 американски домакинства.

На орбитален кораб ще има рефлектор, който ще насочва лъчите от повърхността на планетата в нагревателна камера, пълна с водородна плазма. Когато температурата се повиши, тя ще бъде изхвърлена през дюзи, създавайки по този начин мощна тяга. Както се планира, когато излъчването затихне, корабът ще се ускори до 17 km/s.

Това обаче е и основната пречка – изследователите все още нямат представа как да забавят скоростта при пристигане.  Явно ще трябва да има подобно лазерно съоръжение и на Червената планета за създаване на обратна тяга. В този случай обаче трябва да се изчака, докато хората овладеят Марс.

Полетите с помощта на лазерен катапулт могат да започнат не по-рано от 2040 г., а засега първите колонисти ще трябва да летят до Марс с конвенционални ракети. В SpaceX Muska са изчислили, че ще им трябват около шест месеца, за да стигнат до Марс с  конвенционално гориво.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: