Какво е „plogging“, или как да поддържаш форма и да се грижиш за природата

Какво е „plogging“, или как да поддържаш форма и да се грижиш за природата Снимка: eatthis.com

Plogging е нов вид тренировка със страхотна кауза, която в момента набира популярност във фитнес средите

Plogging е "упражнение за добро настроение",  което хората практикуват. Те излизат на чист въздух и бягат, докато събират отпадъците по пътя. Така правят няколко неща едновременно – почистват околната среда, спортуват и се социализират, а това влияе на тяхното настроение. Приблизително 2 000 000 души по света се занимават всеки ден с това.

В следващите редове ще прочетете ползите за здравето от този тип тренировка. 

Важно за сърцето 

Plogging е една страхотна аеробик тренировка. Джогингът е упражнение за цялата сърдечно-съдова структура, което подобрява здравето на сърцето. 

Ежеседмичното тичане може да подобри здравето на сърцето ви и ще изгради издръжливост и мускулни влакна тип I в краката ви“, казва Тим Лиу, CSCS, сертифициран треньор. 

Ще облекчите стреса и тревожността

Джогингът е упражнение, което ускорява производството на * ендорфини в тялото. Те са мозъчни невротрансмитери, които повишават настроението и действат като естествени болкоуспокояващи. Аеробните упражнения като джогинг също помагат за намаляване на количеството адреналин и кортизол (известни още като хормони на стреса) в тялото, според Harvard Health Publishing.

Ще се възползвате от интервални тренировки, докато се навеждате, разтягате и клякате

Интервалните тренировки представляват кратки уморителни упражнения и периодична почивка. Този тип упражнения са от полза и за кардиото. Така че, докато се огъвате, разтягате, клякате и повтаряте, вие придавате разнообразие на тренировката си. Според изследване, публикувано от Harvard Health Publishing, извършването на 20 минути интервални тренировки три пъти седмично е страхотно подобрение на вашата кардио рутина.

Ще повдигнете самочувствието и увереността си

Редовните упражнения генерират по-високо ниво на енергия през целия ден. Наличието на повече енергия може да увеличи продуктивността, да помогне за поддържане на физическа форма и да повиши самочувствието ви. Освен това  повдига настроението и премахва депресивните чувства.

Нахранете душата си с щастие

Според проучване, публикувано в  The Journal of Social Psychology , извършването на задачи в полза на обществото изпълва душите ни с много щастие. Всъщност има много изследвания, които доказват, че когато правим добро, това води до желанието да вършим още добри дела.

Преди да започнете своето приключение с plogging обаче, уверете се, че сте напълно подготвени. 

 „Започнете бавно, увеличавайки обема с течение на времето. Носете подходящи обувки, които да ви осигурят опората, от която се нуждаете, и избягвайте удрянето на петата. Научете се да бягате по стъпалата на краката си с лек наклон на торса.“, отбелязва Лиу.

Снимки и източник на информация: eatthis.com

* Ендорфините представляват невротрансмитери, които се произвеждат в мозъка. Ендорфините намаляват болката и стимулират щастието.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: