Световна структура за насърчаване на жените в спорта откриват в Лозана

Световна структура за насърчаване на жените в спорта откриват в Лозана Снимка: olympics.com

Новата „Международна обсерватория” ще работи по въпросите за равенството между половете в спорта

Начинанието е резултат от програмата на т.нар. Казански план за действие, приет през юли 2017 г. под егидата на ЮНЕСКО. Документът е подписан от 121 правителства. Съдържанието му е резултат от обширни консултации с държавите членки на ЮНЕСКО, Междуправителствения комитет за физическо възпитание и спорт (CIGEPS) и неговия Постоянен консултативен съвет, както и други експерти и специалисти в областта на физическото дълголетие, физическата активност и спортната политика.

Планът акцентира на ангажимента да се обвърже разработването на спортната стратегия в съответствие с Програмата на ООН 2030. Целта е да се изгради всеобхватна рамка за проследяване на спортната политика и да се работи в определените приоритетни области за международно сътрудничество с широк кръг заинтересовани страни, съобщава swissinfo.ch. 

Швейцарското външно министерство е възложило практическата реализация на новата спортна структура на кантон Во, община Лозана и Университета в Лозана. Трите страни поемат отговорността за стартирането на т.нар. Международна обсерватория за жените, спорта, физическото възпитание и физическата активност, се посочва в прессъобщението им. 

За целта е създадена съвместна асоциация, за която още се търси директор. Трите основни цели на новата обсерватория ще бъдат: „Привличане на правителствени и неправителствени участници в разработването на планове за действие за насърчаване на равенството между половете“, „Документиране и създаване на хармонизирани методологии за оценка и независимо оценяване на мерките за насърчаване на равенството между половете“ и „Свързване на различни партньори“, с цел насърчаване на обмена на знания и информация относно равенството между половете в спорта.

Лозана, столицата на кантона Во, разположена на северния бряг на Женевското езеро, отдавна се развива като спортната столица на света. Градът е дом на Международния олимпийски комитет и Спортния арбитражен съд, плюс още близо 60 международни спортни федерации и организации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: