Първият трибой на Олимпийските игри в Пекин – спорт, политика и пандемия

Първият трибой на   Олимпийските игри в Пекин – спорт, политика и пандемия Снимка: japantimes.co.jp

Зимната олимпиада, която се открива в петък, ще премине в атмосфера на железни ковид-ограничения и остри критики към Китай заради нарушения на човешките права, слаба екологична политика и невиждан контрол.

Активисти нарекоха спортното събитие „Игрите на геноцида“а Световният уйгурски конгрес в изгнание призова: „Никой не трябва да иска друга олимпиада като тази“. Поне 1000 спортисти са се подготвили с „горещи телефони” – стари модели мобилни устройства, които трудно се проследяват, тъй като експерти по киберсигурност предупредиха, че здравно мобилно приложение за олимпийците може да ги шпионира и да открадне лични данни. Напрежение създават и еколозите, които отдавна предупреждават за екологичния риск да се произведе толкова много сняг и лед в зона с остър недостиг на вода

Пекин се справи като домакин на летните олимпийски игри през 2008 г., предшествани от протести заради същите критики, но след като състезанието започна, фокусът се измести върху спортистите. Китай разчита, че същото ще се случи и този път. Ковид-ограниченията спестиха на Пекин всякакви притеснения за политическа активност от трибуните, в страна, където публичните демонстрации на гражданите на практика са забранени, пише theguardian.com.

Състезатели, треньори, помощен персонал, журналисти и малкото други чужденци, получили разрешение да дойдат в Пекин, ще се въртят в олимпийски затворен кръг - от местата на състезанията до хотелите, пътувайки с отреден им транспорт и по строг предварителен график. Властите са решени да предотвратят всякакви контакти със спортистите и предупредиха жителите на Пекин да не помагат на олимпийци, дори при катастрофа на превозно средство. Всичко това показва решимостта на китайските власти игрите да се проведат в затворена система, изцяло под техен контрол.

Международният дипломатически бойкот от западни правителства вероятно няма да бъде голямо главоболие за официален Пекин, който вече обяснява стъпката със страха от Covid-19, така че реално погледнато, спортистите са единствената група, от която може да се очаква някаква политическа активност по време на Олимпиадата. Но междувременно Китай „обогати” правилата на МОК и обяви, че „ако нарушат китайските закони с поведение или реч, противоречащи на олимпийския дух“, спортистите ще бъдат изправени пред „определено наказание“. Затова от Global Athlete, група защитаваща спортистите, ги посъветваха да си спестят протести или критики към Китай, за времето след състезанията, когато спортистите се върнат у дома. 

Amid Beijing Winter Olympics boycott, China's note of appreciation for  Pakistan | World News - Hindustan Times
Снимка - hindustantimes.com

Дори да се измъкне от възможни протести, вирусът, който позволи на Китай да наложи многостранна изолация, може да се превърне в по-голяма заплаха за успеха на олимпиадата. Ако епидемия нокаутира високопрофилни спортисти или намали състезателите, спортното събитие трудно би разчитало на авторитет. 

Пекин обяви в събота, че случаите на Omicron растат, но все пак са много малко за страна с население над 1,4 милиарда души, така че естествен имунитет почти няма. Опустошението от най-ранните дни на пандемията все още е заплаха и страхът от това явно допринася за интензивните противоепидемични мерки. 

Тези фактори влияят на света или поне на публиката. Коментаторите на излъчващият оператор NBC остават у дома и ще подават информацията си от хиляди километри разстояние. Големи спонсори като Visa, Coca-Cola или Procter & Gamble, които плащат смайващи суми, за да ги свържат с олимпийското движение, този път не парадират и се пазят да не бъдат обвинени в подкрепа на китайската политика, смята Wall Street Journal.

В контраст на това в Китай игрите се приветстват като триумф за Пекин и способността му да се сплоти срещу вируса и западната критика. Наред с ограниченята, вътрешната политика на Пекин е фокусирана върху разпалването на национална гордост, популяризирането на спорта в огромната страна и разширяването на местната индустрия за зимни спортове. В международен план предстоящите Зимни олимпийски игри вероятно ще оставят различна следа и може би един ден ще се дават за пример като „Един спорт, два свята”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: