Стотици колоездачи по 300-километрово трасе за националния празник на Белгия

Стотици колоездачи по 300-километрово трасе за националния празник на Белгия Снимка: Facebook

Техният маршрут очерта границите на Белгия.

На 21 юли Белгия отбеляза Деня на своята независимост – датата на възкачване на трона на първия белгийски крал Леополд I, превърнала се в национален празник на страната. По този повод стотици колоездачи подеха едно лудо предизвикателство: те трябваше да обиколят трасе с дължина 300 км с контурите на миниатюрна Белгия.

Участниците преминаха през столицата Брюксел и градовете Лувен, Тийнен, Аню, Анден, Вийерс ла Вил,  Елесин и други. Свързани, всички точки по този маршрут образуваха картата на Белгия. Един оригинален начин да се отбележи официалният празник на страната, като се прекосят и трите региона на държавата – Фландрия, Валония и Брюксел.

Идеята е на Себастиен Нолен, запален колоездач, който очертава и изминава това трасе миналата година. После му хрумва да организира велосипеден тур по случай празника на страната и през януари създава събитието „Малката Белгия“, като кани всички желаещи да се присъединят. Първоначалната идея е всички участници да стартират от едно и също място, но заради пандемията тя претърпява някои промени. От съображения за безопасност се разрешава всеки от велосипедистите да тръгне от желана от него точка с цел да се избегне струпване на много хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: