Челен опит: Швейцария може да се сдобие с два национални празника

Челен опит: Швейцария може да се сдобие с два национални празника Снимка: impact-investor.com

Вчера Камарата на предствителите в швейцарския парламент прие предложението 12 септември да се празнува като официален национален празник на демокрацията

Швейцарските парламентаристи гласуваха  с 94 гласа „за” срещу 82 „против”, които се присъединиха към позицията на швейцарското правителство. Депутатът Хайнц Зигенталер, който внесе предложението за новия празник, каза, че иска страната му, родена на 12 септември 1848 г., да отбележи постиженията си като пряка демокрация с реално разделение на властите, още повече, че на същата дата е приета и първата швейцарска федерална конституция. 

Правителството обаче се противопостави на избора на втори национален празник. Според министъра на правосъдието Елизабет Бауме-Шнайдер, Швейцария има само един национален празник, 1 август, който е добре установен и ценен от населението. Тази дата стана национален празник на алпийската държава през 1993 г., в резултат от народна инициатива.

Същевременно обаче, тази година Швейцария празнува 175 години от приемането на първата федерална конституция на същия 12 септември 1848 г., като във връзка с това са планирани множество събития. Правителството смята, че отбелязването на годишнината на историческия документ е достатъчно тържествено и без допълнителен официален празник. Все пак остава и Сенатът да потвърди избора на Камарата на представителите, за да може Швейцария да се превърне в първата страна с два официални национални празника. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: