Гняв в Уелс срещу решение на британското правителство

Гняв в Уелс срещу решение на британското правителство Снимка: celtictrailswalkingholidays.co.uk

Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на Обединеното кралство не прие предложението денят на светеца-покровител на Уелс – Св. Давид (1 март), да бъде празничен ден.

Решението предизвика силно недоволство в Уелс, а лозунгът „Ние не сме колония” превзе медии и обществени събития. Съветът на Уелс категорично се противопостави на забраната и гласува Денят на Св. Давид да се празнува като празничен ден – така, както е прието за националните празници в Шотландия и Северна Ирландия. 

Затварянето на административни и финансови структури на 1 март означава неработен ден за около 5000 души – факт, който Министерството на бизнеса намира за нецелесъобразен в настоящите икономически обстоятелства. 

Говорител на правителството на Уелс заяви по този повод „Ние многократно сме молили правителството на Обединеното кралство с правомощията, които има, да направи Деня на Свети Давид празник и е разочароващо да видим, че тези искания продължават да се отхвърлят”.

Членовете на уелския кабинет се обединиха около идеята, че „мразят” ситуацията, пред която са изправени – да молят „като просяци” британското правителство за напълно нормални неща, така, както „Оливър Туист моли за още каша”.

Мнозина се надяват гласуването „да има ефекта на доминото” и за други случаи. „Наистина е обидно нашите господари в Лондон да се отнасят към нас като към малки деца, които не могат сами да вземат решения. Но какво да очакваме от правителство, което ни вижда като последната колония на империята?“, заяви член на уелското правителство.

Според друг, празнуването на Деня на Св. Давид е част от културата на Уелс и изисква официално признание, а не пренебрежение по имперския модела „върнете се в клетката си, момчета и млъкнете“.

Като цяло, за уелсците е неприемливо Денят на Св. Давид, който е символ на нацията им, да не заслужава същия статут като юбилея на кралицата, за който вече е отреден допълнителен празничен ден. 

Ситуацията стана повод уелската общественост отново да заговори за неравностойното положение на Уелс с другите националности в Обединеното кралство и да припомни последователните действия на Шотландия и нейния премиер Никола Стърджън, която отново се кани да инициира референдум за независимост на страната си. 

Националистическата партия на Уелс също обещава подобна инициатива, ако спечели предстоящите през май избори, което реално погледнато е малко вероятно. 

Наред с Англия, Уелс подкрепи Брекзит, за разлика от Северна Ирландия и Шотландия, които гласуваха за остване в ЕС. Мнозина политически наблюдатели обаче прогнозират, че последствията от напускнето на евросъюза, заедно с някои стъпки на консервативното правителство на Борис Джонсън все по-сериозно разклащат единството на Обединеното кралство.

Денят на Св. Давид се отбелязва в Уелс с многолюдни паради по улиците на уелските градове и исторически възстановки. Уелсците, особено децата, масово се обличат в национални костюми и се кичат с жълти нарциси (национален символ) и... връзки праз. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: