Оказва се, че всяка десета жена в Русия е самотна

Оказва се, че всяка десета жена в Русия е самотна Снимка: Getty images

Социолози от Научно-изследователския институт към Висшата икономическа школа установиха колко самотни жени има в Русия и защо те са такива

Изследователите анализират резултатите от проучванията за периода 1994-2019 г. Те са установили, че самотните хора в Русия са предимно жени, съобщава Naked Science. До 2019 г. делът на самотните жени е 10%. Това е максимумът за 25 години наблюдения.

Изследването показва, че тези жени са предимно вдовици (41,6%) или разведени и не са с регистрирани бракове (35,4%). Жените, които никога не са се омъжвали са по- малко - 19,4%. Омъжените жени също могат да живеят сами - те съставляват до 1 % от самотните.

Самотните мъже в Русия са по-малко. През 2019 г. техният дял е 4,7%. Изследователите достигат до извода, че "самотният начин на живот на жените в съвременна Русия не може да бъде характеризиран като осъзнат избор, насочен към самореализация». Те най-често се сблъскват със загуба или с напускане на партньора и това ги принуждава да се грижат сами за домакинството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: