Русия няма да позволи „цветни революции“, заяви Владимир Путин

Русия няма да позволи „цветни революции“, заяви Владимир Путин Снимка: odkb-csto.org

Докато политически и икономически анализатори нищят причините за бруталното потушаване на вълненията в Казахстан, руският президент Владимир Путин изясни позицията на своята страна и страните членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ).

Предположенията за въоръжените сблъсъци в Казахстан варират от „бандитски нападения”, през действия на „терористични групи, обучени в чужбина”, до опити за сваляне на настоящия президент Касим-Жомарт Токаев. Днес обаче Владимир Путин изясни ситуацията: „Няма да позволим реализирането на така наречените сценарии за цветни революции“, каза на Извънредната сесия на ОДКБ руският президент, цитиран от държавната агенция РИА Новости.

Позицията на Путин идва дни след като 2 500 руски, беларуски, арменски, таджикски и киргизки войници бяха разположени в казахстанските градове за да „помогнат за възстановяването на реда” и да охраняват ключови държавни институции и съоръжения.

Повтаряйки твърденията на казахстанските власти, Владимир Путин обвини за размириците неидентифицирани „външни сили“, намесили се „във вътрешните работи на нашите държави“.

„Те използваха добре организирани и добре контролирани бойни групи… включително такива, които очевидно са били обучени в терористични лагери в чужбина“, каза Путин и нарече Казахстан „цел на международния тероризъм“.

Руският президент подчерта, че силите на ОДКБ ще останат в Казахстан само за "ограничен" период от време.

В изказването си на днешната извънредна среща на ОДКБ, президентът на Казахстан Касим Жомарт-Токаев нарече седмицата на насилие „опит за държавен преврат“, 

Руски официални лица и прокремълските медии обвиниха Запада, че се опитва да разпали „цветна революция“ в Казахстан – добре известен руски рефрен от времето на гражданските протести в бившите съветски държави Грузия и Украйна, а през последните години и Беларус. Администрацията на президента Джо Байдън отхвърли твърденията. 

Междувременно, Министерството на вътрешните работи на Казахстан за пореден път промени данните за потушаването на протестите и днес сутринта вече съобщава за 8 000 задържани при операции на службите за сигурност, включително много чужди граждани, съобщава themoscowtimes.com, позовавайки се на AFP. Смущаващият факт е, че от събота до днес цифрата се удвои.

Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) е военна структура, в която Русия има водещата роля, стремейки се да запази позициите си в Централна Азия – регион, който руската федерация се опасява, че може да загуби като сфера на влияние след разпада на СССР. Понастоящем пълноправни членове на ОДКБ са Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Киргистан и Армения, а Афганистан и Сърбия са със статут на асоциирани членове. Русия дълги години се стреми да привлече и Иран като наблюдател към ОДКБ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: