В ЕС се договориха за фонд за възстановяване на стойност 750 милиарда евро заради кризата, предизвикана от коронавируса

В ЕС се договориха за фонд за възстановяване на стойност 750 милиарда евро заради кризата, предизвикана от коронавируса Снимка: Photo by Guillaume Périgois on Unsplash


Споразумението бе оповестено публично, след като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Twitter „Сделка!“ рано във вторник. „Това, разбира се, бяха трудни преговори в много трудни времена за всички европейци“, каза той в изявление.


Френският президент Еманюел Макрон поздрави края на успешната 4-дневна среща на върха като исторически ден за Европа. След разгорещен дебат и различия в мненията относно спецификата на безвъзмездните средства и заеми след миналия петък (17 юли), държавните глави постигнаха обща позиция относно очертанията за това как да инвестират новите средства на първата си среща на високо равнище от пет месеца.


Най-накрая лидерите се договориха да разпределят 390 милиарда евро в невъзстановими безвъзмездни средства, което е по-малко от първоначално предложените 500 милиарда евро, тъй като бяха против Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания - т.нар. Пестелива четворка.


27-членният съюз прие заеми с ниски лихви на стойност 360 милиарда евро след компромис със страните от „Пестеливата четворка", които изразиха опасения дали средствата ще бъдат използвани само за здравната криза.


Първоначално общият фонд за възстановяване беше определен в размер на 500 милиарда евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми. Очаква се огромният дълг, който ще възникне от плана за възстановяване на ЕС, да бъде погасен до 2058 г.


По време на срещата на върха лидерите постигнаха съгласие и за седемгодишния бюджет от 1,8 трилиона евро и пакет за възстановяване от COVID-19, насочен към възстановяване на съюза и подкрепа за инвестиции в „зелени и цифрови преходи“. Положителното приключване на срещата на върха в Брюксел ще облекчи много участници на пазара, чиито надежди бяха заложени в споразумението за възстановяване на ЕС, заяви Сам Купър, вицепрезидент в банката на Силициевата долина.


Германският референтен индекс DAX натрупа 1,5% при ранната европейска търговия, като се повиши до 5-месечен връх, а Euro Stoxx 50 нарасна с 1,3%. Еврото обаче остана неутрално и на ниво 1,14 спрямо долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: