Европейските средства вече няма да се усвояват, а ще се инвестират в икономиката

Европейските средства вече няма да се усвояват, а ще се инвестират в икономиката Снимка: mi.government.bg

Министър Лорер: Европейските средства вече няма да се усвояват, а ще се инвестират в икономиката

Средствата по оперативните програми вече няма да се усвояват, а ще се инвестират в икономиката, за да наваксаме загубеното през последното десетилетие, в което не сме ги използвали ефективно за постигане на икономически растеж. 

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който взе участие в заседанието на Националния съвет на АИКБ. На него бяха дискутирани новият програмен период до 2027 г., като акцент беше поставен върху диалога с работодателските организации и върху Програмата за икономическа трансформация по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Най-устойчивият растеж се получава, когато растем чрез иновации. Когато можем у нас да създаваме нови неща, които да движат икономиката за години напред, а не производства, които лесно могат да бъдат преместени“, изтъкна Лорер.

Лорер заяви, че заедно с работодателските организации ще работят за това евросредствата да не се получават вече трудно и през консултанти, както и за подобряване на ефективността на програмите. По думите му трябва да има баланс между финансовите инструменти и грантовете по програмите. 

 Обсъдени бяха и съвместните усилия за насочване на повече млади хора към предприемачеството. Може да разчитате на подкрепа и за модернизация на страната и нулева толерантност към корупцията. Предстоят важни реформи“, изтъкна председателят на АИКБ Васил Велев.

По време на срещата бяха обсъдени още въпросът за премахване на административни пречки пред бизнеса, връзката между иновации, наука и бизнес, както и опростяване на процеса по кандидатстване по програмите и връзката между образованието и научните изследвания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: