Financial Times: ЕК "наруши табуто", за да подкрепи Украйна

Financial Times: ЕК "наруши табуто", за да подкрепи Украйна Снимка: БНТ

FT: ЕС въоръжава Киев, вместо да помага на фермерите във Франция и в строителството на магистрали в Полша

Евросъюзът изразходва за въоръжаването на Украйна средства, които би могъл да насочи за подкрепа на аграрните работници във Франция или за строителството на пътища в Полша, пише Financial Times.

Ръководителят на евродипломацията Жозеп Борел в разговор с изданието си спомня, че страните от ЕС са се отнесли скептично към предложението му да бъдат насочени средства от Европейския фонд за мир за закупуване на оръжие за Киев. Според него в ЕС подобни мерки по-рано са били считани за недопустими, но в крайна сметка "това табу е било нарушено".

"На следващия ден Съюзът, чиито пари по-рано се използваха за субсидиране на френските млекопроизводители и полските автомагистрали, изпращаше оръжие в Украйна", се казва в статията.

Както се отбелязва, не всички страни са подкрепили това решение. Така напремер, Унгария се противопостави на използването на фонда в рамките на украинския конфликт, но в крайна сметка отстъпи при условие, че изпратеното на Киев въоръжение няма да премине през нейна територия.

Освен това възникна въпросът дали доставката на оръжие за Украйна съответства на официалната мисия на фонда, която е да поддържа мира и да предотвратява конфликти. Някои дипломати отбелязват, че доставките на оръжие изместват фокуса от подкрепата на нуждаещите се европейски страни.

"Година по-късно тази стъпка както и преди се възприема като твърде агресивна и способна да провокира растяща реакция от страна на Москва", отбелязва изданието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: