Астрономи представиха най-голямата до момента карта на Вселената

Астрономи представиха най-голямата до момента карта на Вселената Снимка: ferra.ru

Голям екип от учени, работещи с телескопа DES I(Dark Energy Spectroscopic Instrument), предназначен за провеждане на спектрографски астрономически изследвания на далечни галактики, вече нанесе на космосмическата карта повече галактики, отколкото всички останали устройства. В същото време работата му е изпълнена само на 10%, съобщава изданието Wired.

DESI вече събра космическа "паяжина" от повече от 7,5 милиона галактики и ще продължи да сканира най-малко още 40 милиона. Приборът измерва точните разстояния до галактиките и излъчваната от тях светлина в диапазона на дългите вълни, като получава едновременно количествени и качествени показатели. В крайна сметка, той ще обхване около 20% от небето.

                            Сравнение на картите на Sloan Digital Sky Survey (вляво) и DESI (вдясно)

Научен сътрудник на проекта DESI съобщи, че всяка сутрин учените получават данни за 100 000 галактики, събрани за една нощ.

DESI се състои от няколко апарата, монтирани в 14-етажния купол на телескопа. Кръглата фокална плоскост е разположена на самия връх и се състои от 10 клиновидни "листенца", всяко от които има 500 механизма. Именно те позволяват на инструмента да създава галактическа картография

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: