Ген удвоява риска от тежко протичане на Covid -19

Ген удвоява риска от тежко протичане на Covid -19 Снимка: news.yale.edu

Откритието е на полски учени, които се надяват да помогнат в идентифицирането на най-уязвимите от болестта.

Изследователите от Медицинския университет в Бялисток установиха, че след възрастта, теглото и пола, новооткритият ген е четвъртият най-важен фактор, който утежнява повече от два пъти протичането на инфекцията от Covid- 19.

Анализи са установили, че около 14% от полското население са носители на гена, в сравнение с 8% до 9% от населението на Европа и 27% от жителите на Индия, каза за Reuters професор Марчин Монюшко, ръководител на проекта.

Тъй като колебливото отношение към ваксините е основен фактор за високите нива на смъртност от коронавирус в Централна и Източна Европа, изследователите са обнадеждени, че установявнето на хората в най-голям риск ще ги насърчи да се ваксинират, ако още не са го сторили, и ще им даде достъп до възможности за по-интензивни лечения в случай на инфекция.

„След повече от година и половина работа беше възможно да се идентифицира ген, отговорен за предразположението към сериозно заболяване от коронавирус. Това означава, че в бъдеще ще можем да... идентифицираме хората с предразположение да страдат сериозно от Covid -19“, каза в специално изявление полският министърът на здравеопазването Адам Ниджелски.

И други проучвания откриват връзка между генетичния облик и сериозното развитие на Covid- 19. През ноември британски учени заявиха, че са идентифицирали версия на ген, който може да бъде свързан с двоен риск от белодробна недостатъчност при Covid -19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: