Ще се завърнат ли европейските студенти в университетите

Ще се завърнат ли европейските студенти в университетите

® pixabay

Опитът от приемните изпити в университетите тази година беше безпрецедентен в почти всички европейски страни: задължителна дистанция между кандидатите, маски и дезинфекция.

За тези, които се записаха, началото на учебната година изглежда несигурно: някои обещават само онлайн часове, други - смесено обучение.

Редица американски университети, в частност Харвард, обявиха, че всички занятия от септември ще се провеждат онлайн. В същото време администрацията на Доналд Тръмп предупреди, че чуждестранните студенти, които няма да посещават редовни занятия, ще трябва да напуснат страната. Харвард и Масачузетският технологичен институт подадоха федерален иск миналата сряда срещу това „абсурдно" решение.

 
Във Великобритания Кеймбридж вече обяви, че учебните занятия през предстоящата учебна година ще се провеждат дистанционно през цялата година. Други университети, като Манчестър, заявиха, че ще решат през есента.

В тази връзка полемика предизвика решението на повечето висши училища да не преразглеждат таксите за обучение, въпреки липсата на редовно обучение. Като се има предвид, че тази сума в Обединеното кралство може да достигне 9250 паунда годишно (около 10 хиляди евро), възможно е асоциациите, представляващи интересите на студентите, да се обърнат към съда.

Приемните изпити в университетите в Испания приключиха миналия петък. Повече от 200 хиляди младежи преминават тези задължителни тестове всяка година, за да започнат обучение. Тази година нищо не беше като преди: един метър и половина между масите, задължително носене на маски на изпити и дезинфекция на ръцете.

Министерството на образованието на страната предложи да се редува онлайн преподаване с редовно обучение в случаите, когато висшето учебно заведение може да гарантира разстояние от половин метър между студентите.

 
Във Франция университетите разчитат на смесен модел. Според инструкциите на Министерството на висшето образование на страната половината от курсовете трябва да се провеждат онлайн.
Изключително дистанционното обучение е безполезно; не може да се нарече оптимално решение", заяви в интервю за Паризиен Жан Чамбаз, президент на най-стария университет - Сорбона - в Париж.

То трябва да бъде в допълнение към редовното обучение. Най-ефективният начин за придобиване на знания е обучение в група. Не може да има обучение без контакт и обмен на мнения на преподавателя със студентите и между студентите. Обучението трябва да бъде хибридно!"


В Италия Министерството на образованието, университетите и научните изследвания подкрепя връщането на студентите в аудиториите.

От септември отново ще започнем редовни занятия и също така ще позволим те да се редуват с дистанционно обучение заради проблема с препълнените стаи, който все още не е решен в съответствие с новите санитарни стандарти", заяви ръководителят на ведомството Гаетано Манфреди пред Sky tg24.

Той обеща да прояви гъвкавост по отношение на чуждестранните студенти, които се нуждаят от дистанционно обучение.


Първите инструкции на Министерството на образованието бяха последвани от Болонския университет, който обяви, че през първия семестър на учебната 2020-2021 г., без значение как се развива епидемиологичната ситуация, той ще комбинира моделите на обучение - редовно и дистанционно.

Германия очаква приток на студенти

И както обикновено се случва, ситуация, която не е от полза за някои, се превръща в шанс за други. В Германия, където университетското обучение е безплатно, мнозина не изключват увеличаване на притока на европейски студенти.

Според Deutsche Welle в контекста на по-нататъшното развитие на пандемията тези, които обикновено предпочитат САЩ или Великобритания, ще обърнат внимание на германските висши училища.


Прочетете още за:
Европа обучение университети

  0 
  1