Френски учени: Никотинът ни пази от вируса

Френски учени: Никотинът ни пази от вируса

® www.pixnio.com

Вярно ли е, че никотинът в цигарите може да ни предпази от коронавируса?Учени във Франция предполагат, че никотинът в цигарите ни предпазва от коронавируса.  
Те смятат, че никотинът полепва по рецепторите и така се възпрепятства полепването на вируса към тях. Така вирусът не може да се прикрепи към клетките и да започне да се размножава. 

Учени от Вирджиния в същото време твърдят обратното. Според тях никотинът стимулира рецепторите и това води до по-лесно проникване на вируса.

Проучване в Китай подкрепя тази гледна точка. Изследвани са 1099 пацианти. Пушачите са с по-тежки симптоми и по-висока смъртност.   

По този въпрос все още се водят спорове и се провеждат проучвания. Ясно е обаче, че пушачите по-често и по-сериозно развиват респираторни заболявания. Тютюнопушенето е причина за над 25 заболявания и е сред водещите причини за смърт. Ежегодно вследствие на тютюнопушене умират 8 милиона души в света, според Световната здравна организация. 

Вирусът Covid-19 атакува белите дробове. Сигурно е, че вредните вещества в цигарите поразяват белия дроб. Така че отслабените бели дробове са податливи на всякакви респираторни заболявания.

Прочетете още за:
коронавирус никотин

  0 
  0